Лавров: Чакаме отговори за разширяването на НАТО на Изток

0
248
Русия упрекна САЩ в лъжа за намеренията ѝ към Украйна

 

Съединените щати разпространиха абсолютно невярна информация относно предполагаемата „провокация“ на Русия за нахлуване в Украйна. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от „Спутник“.

Американските служители коментираха темата за т.нар. инвазия в Украйна, разпространявайки напълно невярната информация, че подготвяме провокация с нападение на рускоговорящото население в Донбас, за да получим претекст за въпросната инвазия, подчерта той.

Руският първи дипломат посочи, че събитията в Украйна през 2014 г. не са били в резултат на провокация от страна на Русия, а на държавен преврат, „подкрепен и дори до голяма степен организиран“ от Вашингтон. Към днешна дата Украйна без съмнение е под външния контрол на САЩ, отсече Лавров.

Москва не основава политиката си на принципа „ако“, каза външният министър Сергей Лавров на въпрос за възможния провал на диалога относно гаранциите за сигурност, предаде РИА Новости.

„Това е по-скоро маниерът на нашите западни колеги, които с основание или без причина заплашват да налагат санкции на Русия почти всеки ден“, каза той на пресконференция.

Министърът също така увери, че ръководството на страната е в състояние да защити надеждно своите интереси, както по отношение на сигурността, така и по отношение на гарантирането на правата на руснаците.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Разчитаме твърдо на обещаните ни конкретни отговори на тези проекти на документи, които Русия предаде на САЩ и членовете на НАТО. Има основание да се смята, че някои контакти по тази тема ще се осъществят тези дни“, каза Лавров.

В края на 2021 г. Русия публикува проекти на договор със САЩ и споразумение с НАТО за гаранции за сигурност. Москва изисква от западните си партньори правни гаранции за отказ от по-нататъшно разширяване на Северноатлантическия алианс на Изток, от присъединяване на Украйна към блока и от създаване на военни бази в постсъветските страни.

За украинските власти няма никакъв план „Б“ освен Минските споразумения, категоричен е той и подчерта, че Киев е задължен да ги изпълни до последната точка. Това може да стане и под давлението на американските власти, които са способни да принудят Минск да изпълни своите отговорности.

Москва неколкократно отхвърли обвиненията за предполагаемо нахлуване в Украйна. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков подчерта, че Русия не счита за възможна опция нахлуването в съседна на нея страна.

„Никой не заплашва никого с военни действия. Това би било лудост“, заяви той.

Песков обаче упрекна НАТО в „постепенна инвазия в територията на Украйна“ и обясни, че разгръщането на руските войски в близост до украинската граница се дължи на „много напрегнатата ситуация враждебната атмосфера, създадена от няколко НАТО-вски войски и изтребители, както и от напредъка на инфраструктурата на НАТО към границата“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here