Прокуратурата: Няма да разследваме Татяна Дончева за 500К

BIG5ПРОФИЛПрокуратурата: Няма да разследваме Татяна Дончева за 500К

 

Данните за корупционно престъпление били рехави, коментираха от държавното обвинение

 

Бившият депутат и лидер на „Движение 21“ Татяна Дончева няма да бъде разследвана за корупционно престъпление. Проверката по случая е завършила с отказ от образуване на досъдебно производство, съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. „Има само рехави данни за извършено престъпление“, коментира тя пред журналисти.

В началото на септември м. г. зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов обвини Дончева, че е предлагала подкуп на депутат от неговата партия, за да получи подкрепа за евентуално правителство. Твърденията на Йорданов предизвикаха скандал, от който се възползва и бившият премиер Бойко Борисов, за да атакува опонентите си.

Депутатът е бил Радостин Василев – председател на правната комисия в 45-ото НС парламент и настоящ министър на спорта в коалиционното правителство. Във вихъра на скандала той представи версията си пред ТВ 7/8. Тогава той разказа, че Дончева го е потърсила, след като е станало ясно, че ИТН няма да реализира мандат за правителство. Първоначално Дончева го е поканила на среща в нейния офис, но той е отказал и тя е дошла в неговата адвокатска кантора. Това е станало на 12 август привечер. Нито Василев, нито Йорданов обясниха защо са чакали толкова дълго, за да разкрият подобна случка. Василев подчерта, че край кантората му има охранителни камери, които са записали как Дончева пристига и как си тръгва.

Според Василев Дончева му казала, че в ИТН има „петдесетина нормални хора, които могат да изземат функциите на сценаристите, да ги натикат в ъгъла, защото, видите ли, сценаристите са лоши, те пречат на нормалната политика в държавата и на формирането на кабинет“. И развила пред него план, според който въпросните „нормални хора“ трябвало да отстранят сценаристите от ръководството на партията, за да може да се работи с нея. Другият вариант бил да бъдат отцепени 20-30 депутати от ИТН, които да гласуват извън политиката на своята партия.

За самия подкуп, който Йорданов твърдеше, че е бил предлаган, Василев обясни, че по време на разговора Дончева „рисуваше на едно листче“. Първоначално той каза, че се виждала сума, а после се поправи, че била цифра – „500К“ или 500 хиляди. „Аз го виждах перфектно. Не съм реагирал на това нещо“, каза той. Не обясни защо, ако е заподозрял подобно нещо, не е попитал събеседничката си какво означава числото. Оказа се, че не разполага и с листчето, което твърди, че е видял. Накрая Василев побърза да уточни: „Аз като адвокат не мога да кажа, че тя ми е предлагала подкуп. Аз ти разказвам историята едно към едно. Хората да си правят сами изводите за тази история и за г-жа Дончева.“

Още през септември Дончева обяви, че „не й остава друг избор освен да потърси правата си по съдебен път. Разкази с неочакван край от типа „аз не мога да потвърдя, че тя ми предложи пари, но така ми се стори“ няма да свършат работа на Тошко Йорданов и Радостин Василев“ в съда“. Няма данни обаче да е завела дело за обезщетение.

ПРЕСТЪПНА ГРУПА

Специализираната прокуратура ще внесе обвинителен акт срещу членовете на организирана престъпна група за измама и пране на пари, действала през периода 2017-2021 с цел да добива пари по незаконен начин, съобщиха още от държавното обвинение.

Става въпрос за финансова пирамида, която се е представяла като инвестиционен посредник и е събирала средства с цел последващата им инвестиция без да има лиценз за това.

Към момента има данни за 19 измамени с претърпени щети за приблизително 4 милиона лева.

източник: Сега

[td_block_social_counter]

Последни новини