Срещата Петков – Ковачевски: Има ли развитие на диалога?

0
266
Петков: Добросъседството от тук нататък ще се измерва в реални стъпки
Ковачевски: Това е първата голяма крачка

 

България и Република Северна Македония са се договорили да бъде използвано краткото име на страната – Северна Македония. Това става възможно, след като Скопие е изпратило нота до ООН, в което посочва, че името се отнася до политическото обединение, но не и за географския регион, част от който е част от територията на България. Това стана ясно след срещата на премиерите на двете страни Кирил Петков и Димитър Ковачевски в Скопие, предава БНТ.

Ковачевски по този начин посочи, че страната му няма териториални претенции към България.

Добросъседството от тук нататък ще се измерва в реални стъпки, категорично заяви Кирил Петков.

Ясно мога да кажа, че линията София – Скопие ще бъде реалност и до 30 дни ще имаме точните специфики, обясни българският премиер Кирил Петков.

До 60 дни самолетната връзка Скопие-София – затворена след 2-годишна безуспешно функциониране 2007-2009 г. поради липса на пътници, ще бъде факт, обявиха още двамата премиери.

Договорени са работните групи, които вече бяха анонсирани: по бизнес, образование, инфраструктурна свързаност и въпроси по евроинтеграцията.

Следващата среща ще бъде на 25 януари, като всяка седмица работните групи ще се срещат с ясни цели, с ясни резултати, а не само политически изказвания, допълни Кирил Петков.

Двамата премиери отново изразиха разбирането си, че историческата комисия ще работи по-добре в нов контекст, когато останалите работни групи ежеседмично обявяват пред обществеността конкретни резултати от своята дейност. Те демонстрираха приятелски отношения, като се прегърнаха в началото на церемонията по посрещане.

Кирил Петков ясно отговори, че идентичността и езикът в Република Северна Македония са въпроси, решени още с Договора за приятелство и добросъседство през 2017 г. Нито той, нито Ковачевски отговориха ясно ще има ли промени в Историческата комисия.

Фокусът върху съвместната работа и точният календар са основният акцент на срещата и от тук нататък така ще се измерват отношенията, обясни българският премиер.

Мога да ви уверя, че съм голям оптимист за съвместните ни действие и ще виждате резултати на седмична база, допълни още Петков.

По думите му, ежеседмичните срещи на всички комисии ще дадат възможност да се работи, двете страни да бъдат в непрестанна комуникация.

В нашия Договор за добросъседство имаме много ясна дефиниция за езика. България уважава и наистина сме много горди, че бяхме първата страна, която призна Северна Македония и имаме пълно уважение към самоопределянето на вашите граждани, заяви Петков.

Това, което постигнахме в тази първа среща показва различните дефиниции, които сме решили добросъседството да има от тук нататък, допълни премиерът.

Фокусът от тук нататък е защо е толкова важно двете държави да имат добросъседски отношения, а не да се фокусираме върху проблемите, категоричен е Петков.

Създаването на условия за бърз напредък в евроинтеграцията е един от най-важните приоритети на новия премиер на РСМ, съобщи Ковачевски.

България първа ни призна преди 30 години, в изключително сложни политически условия. 30 години по-късно, ние отваряме нов етап в нашите отношения, каза още премиерът на РСМ.

Двамата премиери са очертали и основните приоритети пред двете държави с хоризонт периода 2022 – 2029 г.

Ще се формират работни групи по конкретни проекти, свързани с търговията, транспорта, инфраструктурата и транспортните връзки. Те ще работят заедно и очаквам наскоро да се реализират инициативите, допълни Ковачевски.

„Това е първата голяма крачка“, допълни Ковачевски.

Той благодари на премиера Кирил Петков и българската делегация затова, че са първите официални гости след избирането на новото правителство на РСМ.

Визитата е определяна като опит за възстановяване на диалога между двете страни, след като България две години отказва да подкрепи преговорната рамка на Скопие поради системно неизпълнение на Договора за добросъседство и приятелство от 2017 г.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here