Кой е Цветан Цанев, адвокатът под номер 19 в списъка на Кирил Петков

0
934
Запознати твърдят, че т.нар. „адвокат от Венецуела“ е един от скритите акционери в “Инвестбанк“ на Петя Славова, както и че е основната връзка на банкерката с Оманския фонд

 

Адвокат Цветан Цанев е лицето под номер 19 в списъка на премиера Кирил Петков, предаден наскоро на прокуратурата. Зад почти неизвестното в публичното пространство име на Цветан Цанев, на когото дори не се намират снимки онлайн, стои реално връзката на банкерката Петя Славова с едни 100 милиона евро от Венецуела, пише wow-media.bg.

Изключително интересно е, че и днес никой не знае какво се случи с тези 100 милиона евро (според други източници – 60 млн. евро), които влизат в Инвестбанк, а след това като че ли потъват в черна дупка. По информация на медията ни, от години тече разследване на Специализираната прокуратура, за което също никой не е чувал нищо, въпреки дългия период, откакто е инициирано. Закономерно възниква въпросът къде са парите и какво прави българската прокуратура в това отношение.

Сотир Цацаров, главен прокурор, февруари 2019 г.:

„От партньорите от САЩ е получена информация за парични преводи извършени от Венецуела, за които са били използвани български банкови сметки. Установена е банката, установено е и лицето титуляр на сметките, както и самите сметки. (…) Работи се изключително интензивно от органите на ДАНС. В банката се извършва пълен мониторинг. Когато имаме пълна картина на преводите ще бъдат предприети необходимите мерки. (…) Откритата сметка, не е точно сметка в пълния смисъл на думата. Лицето е открило сметка като адвокат. Използвана е формата на доверителна адвокатска сметка, по която да пристигат сметка на клиенти и която не се използва пряко от адвоката. (…) Случаят касае една единствена банка, но сме длъжни да проверим и другите. Проверяват се и преводи от България навън. Ако целият механизъм стане ясен, то ще може да се говори за целенасочен канал за парични преводи. Напълно е ясно, че говорим не конкретно, а общо. Причина за това е не само началото на тези действия, но и пълното споразумение да бъде изнесен само този обем от информация. Тази проверка тече и в момента, извършва я ДАНС“.

Димитър Георгиев, председател на ДАНС, февруари 2019 г.:

„Българин с инициали Ц. Ц. е получил стотици милиони евро от Венецуела. Проверка на ДАНС в българските банки е установила доверителна сметка в малка банка с български собственици. По нея продължава да има движение. Сметката е една, към нея има много други свързани.“

Веднага след брифинга на тогавашния главен прокурор журналистът Атанас Чобанов написа на фейсбук страницата си пояснение: „Банката е „Инвестбанк“, а перачът на Мадуро е адв. Цветан Цанев, каптагонов трафикант и кредитен милионер, който стои и зад отвличането на БАДР. Айда да ви видя, клети медии, дали ви стиска.“

Име, умишлено забулено в мистерия

Нека припомним какво писаха тогава сайтовете Afera.bg и Nbox.bg за връзката между „Инвестбанк“ АД  и „адвоката“ от Венецуела, който в момента живее в Лугано, Швейцария. Според техните публикации Цветан Цанев е бил замесен в канали за трафик на каптагон, контролирани преди повече от 30 години от Държавна сигурност, и че въпросният човек не присъства в ничии фотоархиви с предположението, че умишлено не се показва.

Озадачаващ е фактът, че Българската национална телевизия поднася в новините си името на Цанев, но поне веднъж не показа на зрителите си как изглежда човекът, за когото става въпрос, въпреки че през 1991 година е правила документален филм за него. Така и не стана ясно защо БНТ не използва архива си и да не покаже коя е мистичната личност, замесила името на България в международен скандал?

Милионите от Венецуела и лица от „Инвестбанк“

Цветан Цанев придоби популярност покрай информацията, че той е в топла връзка с шефката на Надзорния съвет на „Инвестбанк“ АД Петя Славова и свързващата ги софийска адвокатска кантора. Адвокат Велимир Атанасов и съдружникът му Мартин Божанов са партньори в консултантските дружества „Бърд Консултинг“, „Холк Консултинг“ и „ИБ-Консултинг 1“, показва справка в Търговския регистър. Именно тези дружества с управител Мартин Божанов са и основните консултанти на „Инвестбанк” и лично на собственичката Петя Славова. Нещо повече – тези компании са най-доверените съветници на Славова, представлявайки банката по най-важните дела.

Петя Славова

Същата адвокатска кантора представлява Цветан Цанев по две дела по описа на СГП по сигнал във връзка с извършена измама, като те са подадени именно от въпросните адвокати, надлежно упълномощени от Димитрийка Андреева, която пък в същото време е член на Надзорния съвет на „Инвестбанк“.

Ролята на адвокатска кантора като връзка между банкерката Петя Славова и Цветан Цанев

Адвокатско дружество, регистрирано в София, е най-вероятната връзка между шефката на Надзорния съвет на „Инвестбанк“ АД Петя Славова и скандалния каптагонов бос от ДС Цветан Цанев, разкрива BIG5 в своя публикация от февруари 2019 г..

Адвокат Велимир Атанасов и съдружникът му Мартин Божанов като консултанти на „Инвестбанк” и лично на собственичката Петя Славова, представляват чрез дружествата си банката по най-важните дела, а именно наказателното дело, по което бяха осъдени бившият изпълнителен директор на банката Владимир Владимиров и счетоводителят Петър Маринов.

Мартин Божанов

Същите адвокати представляваха „Инвестбанк” във връзка със скандалния случай „ДИГ-94“. BIG5 припомня в публикацията си, че през 2015 година банката бе осъдена на втора инстанция да плати 1,19 млн. лева на фирмата „Диг-94” ЕООД, като съдия изпълнител бе направил запор за сумата. Тогава обаче „Инвестбанк” оспори запора и обжалва решението във Върховния съд. БНБ с писма до съдия изпълнителя също оспори запора. И точно в този момент на съпротива срещу изплащането на дължимата сума, се оказва, че „Инвестбанк” вече е изплатила на неизвестния никому (освен на полицията) събирач на железа, регистриран за кражби – Васил Колев от кв. „Модерно предградие”. Оказа се, че Колев се е бил регистрирал с фалшиви документи като съуправител на едноличната фирмата „ДИГ-94” ЕООД. Той дори е бил вписан от Агенцията по вписвания на 13 август 2015, като още същия ден е постигнал споразумение с банката и тя му е открила сметка в свой клон в центъра на София, като му е изплатила на каса в брой над 1 милион лева.

Няма налично описание.

Велимир Атанасов

И тук стигаме до най-интересното. Оказва се, че същата кантора представлява не друг, а скандалния каптагонов бос от бившата Държавна сигурност Цветан Цанев по две дела по описа на СГП. Става дума за прокурорски преписки с номера 46322/2013 и 3961/2014 година. И двете дела са по сигнал във връзка с извършена измама, като те са подадени именно от въпросните адвокати надлежно упълномощени от самия Димитрийка Андреева, която пък в същото време е член на Надзорния съвет на „Инвестбанк“. От друга страна пък се оказва, че лично Цветан Цанев персонално е дал обяснения пред органите на досъдебното производство, че именно той е измамен в лицето на неговото дружество „Петро Алианс АГ“, регистрирано в кантон Цуг в Швейцария.

Всъщност, от горното се разбира основно фактът, че между шефката на „Инвестбанк“ Петя Славова и международния аферист Цветан Цанев има повече от пряка връзка, част от която може би са Велимир Атанасов и неговият съдружник Мартин Божанов. Този факт става още по-любопитен, допълнен от упоритите твърдения, че именно Цанев е един от скритите акционери в банката на Петя Славова. Твърди се, че „топла връзка“ на Цанев в управлението на финансовата институция е самата Димитрийка Андреева, която пък, както вече стана ясно, е член на Надзорния съвет на банката.

Каптагоновата афера, ДС и милионите кредит

Цветан Георгиев Цанев е в списъка на кредитните милионери като съдружник във фирма „Клерико“ ООД. Фирмата е изтеглила 183 852 000 стари лева от Минералбанк, които не са върнати. Информацията разкрива Аfera.bg през юли 2013 г. Според информацията на разследващия сайт, в „Клерико” ООД Цветан Георгиев Цанев е съдружник заедно с Георги Иванов Вацов и Станимир Якимов. Цветан Георгиев Цанев има българско и германско гражданство. Женен е за германка, а представителят му у нас е Димитрийка Лазарова Андреева, която пък е в Надзорния съвет на „Инвест банк”.

До 1989 година Цветан Цанев се появява в „Комко“, Хамбург, Фершепт, Скопие. През 90-те години се появяват данни за участие в Pencycle Limited /British Virgin Islands/ – основана през 1993 г. и закрита през 1996 г. Всички негови фирми са записвани на името на съпругата му, като са регистрирани основно в Цуг, Швейцария.

Името на Цветан Цанев изплува основно в три афери: с каптагон, със самолети и ж.п. вагони.  Цанев се счита за човекът с капитали зад оманеца Адил Саид Ахмед ал Шанфари, който придоби през 2012 г. 24.93% от капитала на Инвестбанк /впоследствие увеличен до 31.74%/. В тази връзка именно Димитрийка Лазарова Андреева влиза като член на Надзорния съвет на банката.

В книгата си „Империя на задграничните фирми” журналистът Христо Христов пише:

„Най-големият конкурент на „Икомев“ в контрабандата на забранения лекарствен препарат обаче се оказва един агент на Държавна сигурност. През 1987 „Икомев“ открива, че през бургаската митница се изнася пратка каптагон от лицето Борислав Божилов (1941). Ето какво казва за него бившият началник на Шести отдел в Шесто управление на ДС Димитър Иванов: “Борислав Божилов работи като международен шофьор в системата на СОМАТ. В началото на 80-те години създаде собствена транспортна фирма, с която по една-две дестинации успешно конкурираше държавния монополист СОМАТ главно чрез подкупи. Беше си купил диплома за висше образование от Финансово-стопанския институт в Свищов, движеше се спокойно сред елита на държавата и когато го арестувахме, беше с мерцедес, по-нов модел от тези на членовете на Политбюро. Възможностите му за далавери и корупция в голяма степен се дължаха на връзките му в Държавна сигурност. Божилов е известен с прякора Боби Бец, взет от името на германския транспортен бизнесмен Вили Бец, когото Божилов вози при едно от посещенията му в страната за преговори със СО МАТ. (…) Всичко, което Боби Бец постигаше, беше подплатено с пари. Плащаше у нас, плащаше и по чуждите граници от Лондон до Техеран. Като тръгнеха неговите камиони да превозват товари, той вървеше отпред с мерцедеса си и даваше пари на ръка на митничарите. Возеше лекарства и козметика, между тях и каптагон. Изглежда, Боби беше излязъл от контрола на държавата и работеше повече за себе си, защото отговорни фактори бяха решили да го елиминират.”

Генералният представител на „Икомев“ също говори за срещи на високо равнище, на които са поставяни въпросите около незаконната търговия със забранения каптагон: В аферата с каптагон се включва и още една фирма с идентично название – „Комко“, но със седалище в Хамбург. Тя е регистрирана през 1986 със съдружници – българинът Цветан Цанев и Хартмуд Барч по 45 процента и германката Рауцен Берг. Цанев посочва, че „за извършване на търговска дейност в България на фирмата по препоръка на генералния директор на ВТО „Трансимпекс“ Чибуков е назначен представител в България Борислав Божилов“.

Боби Бец хвърля повече светлина около дейността на Цанев и хамбургската „Комко“: „През периода 1986-1987 г. Цанев се е свързал чрез служител на „Химимпорт“ с генералния директор на ХФК „Станке Димитров“ Борис Васев. На срещата се поставя въпросът за 1 млн. блистера каптагон. По-късно се сключва договор между „Комко“ – Хамбург, и ДСО „Фармахим“ за производство на каптагон, вписан като „диперон“ по указание на МВТ, за 2 млн. опаковки. Цената на покупката е 1,50 долара за опаковка, или 0,75 долара за блистер. Христов ми съобщи, че министър-председателят Георги Атанасов е знаел и е разрешил производството и износа на каптагона, като преди това в тази дейност са били ангажирани и Луканов, Дойнов и Петър Младенов, съответно Христов и ген. Величков от МВР. В тази връзка са се изготвяли и предложенията за производство на определени количества, както и начините, средствата и методите за изнасянето им от страната.“

Цветан Цанев е собственик и на фирмата „Фершепт“ – Скопие. Тя разполага със складова база в италианското пристанище Бари и извършва спедиторски услуги. Чрез нея се транзитират някои от пратките каптагон. По договор между „Комко“ и ХФК „Станке Димитров“ са складирани 2 млн. опаковки каптагон на депо в с. Палатово в училище, строено като цех. Препаратът се изнася в Югославия и оттам в Ливан. Част от него е изнесена успешно, а друга е задържана при транспортирането в Кипър. През 1988 част от пратката е върната поради лошо качество – нарушено филмово покритие и неспазено химическо съдържание.

Количеството каптагон е изнесено чрез ГКПП Гюешево. Началникът на Четвърто управление на ДС ген. Величков дава указания в най-кратки срокове да го изнесат. Два камиона се преработват в ХФК „Станке Димитров“, а продуктът се съхранява до износа в базата на ВТО „Трансимпекс“ на Щъркелово гнездо.

През 1989 г. в складовете на „Икомев“ също се намират остатъци от каптагон. Те са от внесения три години по-рано от ФРГ препарат от Исмет Шабан – Фатик. Той се обръща с молба към генералния представител на „Икомев“ Божидар Йорданов, който му освобождава останалото количество и Шабан го реализира зад граница.”

Къде е и с какво се занимава Цветан Цанев днес?

Според добре запознати, днес Цветан Цанев живее в баровска къща с уникална гледка към красивото езеро в Лугано , Швейцария. През годините негови гости са били не един и двама родни олигарси и политици. Списъкът с техните имена хич не е малък, но засега няма да го оповестяваме. Любопитно е да споменем обаче, че едни от последните му гости в продължение на месеци се опитват да убедят Цанев да купи малка търговска банка, обявена преди няколко години за продажба у нас.

Самият Цветан Цанев рядко се връща в България, но неговата дъщеря развива успешен земеделски бизнес у нас. Малцина знаят, че тя има хиляди декари в землището на с. Дебнево, Троянско, както и в района на Плевен, където щерката на Цанев отглежда специален сорт коктейлни череши.

Според лица, запознати с бизнеса на Цанев, самият той също се увлича от „земеделие“. По техни думи към днешна дата Цанев е инвестирал няколко стотин милиона евро в отглеждане на медицинска марихуана в няколко европейски държави.

Въпреки всичко, обаче, властта у нас продължава срамежливо да мълчи за действителните причини премиерът Кирил Петков да включи името на Цветан Цанев в своя списък, при положение, че на фона на останалите лица той и бизнесът му не са крайно известни у нас.

При всички положения е безспорно, че освен мистичен, Цветан Цанев е и един изключително преуспял нашенец, който по думите на негови близки и към днешна дата управлява многомилиарден фонд, базиран в Швейцария.

източник: https://wow-media.bg

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here