Конгресмени в САЩ настояват Русия да бъде изключена от Интерпол

0
238

 

Те смятат, че членството на Русия в международната полицейска организация трябва да бъде преустановено поради изостряне на ситуацията в Украйна

 

Американските депутати настояват администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да изключи Русия от Интерпол. Членовете на Комисията за сигурност и сътрудничество в Европа (Хелзинкската комисия) към Конгреса на САЩ изпратиха съответен призив до Държавния департамент и Министерството на правосъдието в петък, предаде ТАКК, позовавайки се на CNN, предава fakti.bg.

Независима двупартийна комисия, състояща се от представители на двете камари на Конгреса, смята, че членството на Русия в международната полицейска организация трябва да бъде преустановено поради изостряне на ситуацията в Украйна. За да постигнат това, депутатите призовават държавния секретар Антъни Блинкен и главния прокурор Мерик Гарланд да „се възползват от позицията на САЩ в Интерпол“.

Според авторите на призива Вашингтон трябва да даде да се разбере, че бездействието на международната организация ще засегне „сериозно“ американските вноски в нейния бюджет, както и „правния имунитет“ на Интерпол в Съединените щати.

Интерпол заяви по-рано, че няма да изключи Русия от организацията, но ще промени процедурата за разглеждане на нейните искания. Както се отбелязва в изявление, получено от ТАСС, изключването на Руската федерация „ще навреди на глобалната сигурност“. По-рано някои западни страни, по-специално Великобритания и Канада, призоваха за изключване на Руската федерация от Интерпол.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here