Вицепремиерът вижда политическа намесена в опашките за олио, както при бензина. Предупреди, че се очаква същата схема с брашното и захарта

0
182
Това, което виждаме, е необяснено увеличение на цените в няколко търговски обекта от няколко контрагента, подчерта Асен Василев

 

Зърното се купува на борсата, а не с обществени поръчки да се чака половин година. Ако КЗК не се сезира за цените на бензина и олиото, то дали това е правилният състав. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по БНР.

„Танева (бившият министър на земеделието, която бе участник преди него – б.р.) е притеснена, че нейни приятели няма да могат да натрупат печалби. Прави се покупката от „Сортови семена“ през борсата. В България има два пъти повече зърно отколкото ни трябва за хляб, брашно и фуражи. Има много голям натиск това зърно да бъде изнесено. Ще продължи възможно най-дългата процедура на проверка по границите и това ще продължи, докато не осигурим зърното. Можехме да поскъпим по-грубо, да забраним износа, както направиха други държави. Ако видим, че не може да се осигури продоволствието, можем да пристъпим и към това“, заяви вицепремиерът.

„Ние виждаме неоправдани увеличения на олиото и това е синхронизирано с медийно отразяване, както беше с бензина и младежкото ГЕРБ. Така и с олиото, пускаха се снимки от селски магазини, че е станало 6 лева, а то в големите е 3 лева. Очаква се това да е и с брашното и захарта. За олиото не мога да кажа кой ги организира, но в селски магазини показаха снимки на високи цени на олиото. Сезирахме КЗК за бензина, подготвяме за олиото“, подчерта министърът на финансите.

Василев коментира и цената на ел.енергията. Няма нужда от удължаване на мораториума върху цените на тока, смята той. „Поне според регулатора няма да има драстични движения в цените на електроенергията за бита.“

„Специално за електроенергетиката ние сме много малко зависими от войната. Гориво за АЕЦ „Козлодуй“ има до 2025 г. Въглищата са си наш национален ресурс. Вода има по язовирите. Единствено газовите централи са свързани с войната и външни енергоизточници и техните цени. В момента 80 на сто от енергията се продава за ден напред, което прави пазара изключително непрогнозируем и скъп, подчерта Асен Василев.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

С новите механизми за пазарен сегмент 12 месеца, 18 месеца ще можем да се „разкачим“ от пазара за ден напред, допълни той.

Има спестявания и буфери в бюджета, които да покрият разходите за бежанците от Украйна, преди те да бъдат възстановени. Към този момент не се пипат инвестиционните разходи, обясни вицепремиерът.

В момента разходите се изразяват в пълен пансион – нощувка и три хранения на ден. Не се предвижда да се дават средства в брой.

Василев изтъкна още необходимостта „да се огледат структурата и съставът на въоръжените сили и да се вземат тежки решения, които с десетилетия са били отлагани“.

ТЕЦ 1, 2 и 3 остават да работят, няма да се закриват мощности от тях, потвърди вицепремиерът относно мощностите в Маришкия басейн. По думите му ще има периоди от годината, когато няма да ги използваме.

„Ние си запазваме мощностите, можем да ги използваме, когато ни трябват.“

Стратегическа цел на страната беше да не заменяме въглища с газ – това означава да заменим местен, наш си ресурс, с вносен, при който нито имаме контрол над цените, нито над сигурността на доставките, каза Асен Василев.

„Удължаваме живота на нашия ресурс.“ Така според Василев ще вървим „от въглища към зелено, а не въглища-газ-зелено, както беше преди това“.

„Атомната енергия няма как да е в Плана за възстановяване. В момента Министерство на енергетиката започна обследване как най-бързо да може да бъде построен още един реактор поне, най-вероятно в „Козлодуй“, тъй като там има готова площадка с ОВОС, има сглобен екип също така. Може би и втори. Ако го започнем 2022-ра, ще го имаме 2028-2029-2030-а.“

„За да можем да вземем енергията и да я използваме, когато ни трябва, на нас ни трябва да бъде складирана“, заяви Асен Василев във връзка с бъдещото производство на батерии. Поканени са всички големи производители на батерии, целият процес ще се ръководи от Европейската банка за възстановяване и развитие, така че „да няма игрички на местна почва“, отбеляза той.

„Със сигурност не сме склонни да преглътнем, ако някой краде, да не бъде наказан“, каза още Асен Василев относно заявените през седмицата от депутата от ПП Александър Дунчев злоупотреби в системата на горите.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here