КЗП разследва за спекула веригата, пуснала олио на промоция

0
227

 

Комисията за защита на потребителите направи спешна проверка в търговската верига, която допусна бой за олио заради обявена промоция. Целта беше да се види имало ли е достатъчно количество в складовете.И днес властта обяви, че държавата разполага с достатъчни количества, а цената е необосновано висока. Ще се разследва евентуална спекула. Припомняме, че възрастен мъж почина, докато чака на опашка за олио.

За разлика от вчера, днес бутилки с олио трудно можеха да се видят в количките на хората излезли на неделен пазар.

„Пазаруваме за седмица напред, защото са ни свършили провизиите. Не се запасяваме”, споделиха пазаруващи.

„В повечето обекти са налични няколко хиляди литра, така че недостиг дори за промоцията не е имало. Друг е въпросът дали това е правилна търговска политика”, каза Димитър Маргаритов от КЗП.

Основания за паника, че олиото може да изчезне от рафтовете няма, твърди заместник-министърът на икономиката. По думите му страната ни разполага със слънчогледово семе достатъчно за следващите над четири години. Според Димитър Данчев обаче цените на олиото в момента са нереално високи при производствена цена от 2 лева за бутилка.

„Цена от 5-6 лева на килограм за бутилка олио в момента е наистина необоснована”, каза той.

Излишното запасяване крие най-голям риск от спекула с цените, предупредиха от комисията.

На европейско ниво вече се обмисля ограничаване на износа на някои видове продукция като пшеница и слънчоглед, както и въвеждане на таван в цената на част от стоките, заяви зам.-министърът на икономиката.

„Търсим всички възможни начини за повишаване контрола на пазара и за намеса на държавата там, където наистина има нужда”, каза Данчев.

Прогнозата му е, че нормализиране в цените ще има след средата на годината.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев посочи изрично две фирми, виновни според него за паниката с бензина преди няколко дни. Това той направи тази вечер по bTV, коментирайки скока на цените. „За бензина стана ясно – „Инса ойл“ и „Сакса“ са двете вериги бензиностанции, които са вдигали цените нагоре, без да има предпоставка за това“, каза Василев.

На забележката на водещата, че все пак те не са направили нещо незаконно, Василев опонира, че всяване на паника, опит за манипулация на пазара и господстващо положение са незаконни действия, заслужаващи тежки глоби. В момента Комисията за защита на конкуренцията извършва проверка.

„Инса ойл“ е собственост на бизнесмена Георги Самуилов. А „Сакса“ е един от най-големите български търговци на петролни продукти.

Комисията за защита на конкуренцията проверява и скока на олиото, който също се дължал на спекула.

„Някои фирми или хора, които организират тази манипулация, в момента издевателстват над българския народ“, заяви Василев. Все още не било ясно кои точно са те. Но нещата щели да се успокоят, тъй като суровина за олиото има достатъчно много у нас.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here