МВР: Бивши шефове на АПИ са сключили неизгодна сделка за ТОЛ системата

0
268
Разследват се нанесени щети в особено големи размери на държавния бюджет

 

Бивше ръководство на агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е сключило неизгодна сделка за поддръжка на ТОЛ системата, чрез която се събират пътни такси, твърди МВР. Проверка на националната полиция е показала, че има данни за извършено престъпление и затова материалите се пращат на прокуратурата.

Става дума за търг за над 136 млн. лв. Срещу тези пари в рамките на пет години изпълнителят е трябвало да осигурява поддръжка, мониторинг и надграждане с нови функционалности на системата. Освен това е бил задължен да обучава специалисти, съобщава Мediapool.

Договорът е подписан на 23 декември 2020 г. и е за срок от 60 месеца в общ размер от 136 098 328,46 лв. с ДДС. За първите 24 месеца от влизането му в сила на консорциума, с който е подписан, е платена цена от 2 502 326,52 лв. с ДДС на месец. А месечната цена на услугите от началото на 25-я месец до изтичане на срока на договора (до 60-я месец) е в размер на 2 112 291,44 лв. с ДДС – основание за предполагаема от разследващите предпоставка за нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет„, твърдят от МВР.

Друго нарушение е, че достъп до данните на системата е даден на подизпълнител. Според полицията това е направено неправомерно и също е престъпление.

Договорът за поддръжка на ТОЛ системата е с консорциума „Капш Трафик Солюшънс“. За подписването му се разбра в началото на миналата година, месец след като АПИ бе възложила поръчката.

Преди това австрийската компания получи и друга поръчка – за 140 млн. лв. Тя бе сключен без предварително обявление.

Преди почти два месеца регионалният министър Гроздан Караджов обяви, че е разпоредил пълна ревизия на работата на ТОЛ системата.

Тол системата влезе в експлоатация на 1 март 2020 г. след половингодишно забавяне. Резултатите от първата година на управлението не оправдаха очакванията, че това ще е новата „печатница на пари“, както твърдеше бившият премиер Бойко Борисов. Вместо планираните приходи от 450 млн. лв. постъпленията се оказаха далеч по-скромни – около 130 млн. лв.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here