Асен Василев: До края на деня искаме да обявим руския посланик за персона нон грата

0
378

 

Възможно е до края на дена правителството да излезе с позиция за руския посланик у нас Елеонора Митрофанова и обявяването й за персона нон грата.

 

Това заяви вицепремиерът Асен Василев на брифинг след заседанието на МС, в който участва и началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова.

По-рано в декларация от ПГ на „Демократична България” днес настояха руския посланик Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата.

„Нямам информация, продължава заседанието на МС. До края на деня е възможно правителството да излезе с обща позиция”, добави той.

По-рано в декларация от ПГ на „Демократична България” днес настояха руския посланик Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата.

Министерски съвет отправя предложение по президента Румен Радев да освободи от длъжност началника на НСО, заяви говорителят на кабинета Петков Лена Бориславова.

В мотивите тя изтъкна действията на ген. Емил Тонев по отношение на няколко обстоятелства.

В мотивите тя изтъкна действията на ген. Емил Тонев по отношение на няколко обстоятелства – „предаването на видеоматериали от служебните входове на МС, което се извършва при нарушаване на основните гаранции за сигурност на хората на територията на МС“.

Според официална информация, която е предоставена и на президента, съществуват съмнения за непрозрачно разходване на средства от страна на НСО.

Бориславова каза още, че е обсъдено разминаването на поведението на ръководството на НСО със скорострелното предоставяне на видео от служебните входове на МС, когато е ясно, че вече тази сграда е и контактна точка на европейската прокуратура съпоставено със забавеното и липсващо предоставяне на съдействие по време на протестите през лятото на 2020 г., когато беше важно да бъдат предоставени тези записи.

Припомняме, че едно от обстоятелствата срещу ген. Тонев би могло да бъде и инцидентът на Шипка, когато премиерът Петков бе замерян със снежни топки. Тогава президентът Радев защити ген. Тонев като каза:

„Няма пробив в Националната сигурност, има пробив в здравия разум. Не е работа на НСО, на ДАНС или на МВР да рият сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят за възможни провокации и да гарантират неговата сигурност. Те това и направиха и получиха неговата благодарност.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here