Йотова: Само вътрешната свобода проправя пътя към истинската свобода и независимост

0
175

 

„Дългът, любовта към Отечеството, безсребърничеството, саможертвата в името на свободата накараха „лудите глави“ на Априлската епопея да се хвърлят в борбата. За да стигнеш до пътя на истинската свобода, трябва да си свободен в душата и мислите си.“

 

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщават от пресцентъра на президента. Тя посети Клисура по повод честването на 146 години от Априлското въстание, предава News.bg.

„Черешовото топче се превърна в символ не само на китна Клисура, а на цялата битка, на национално-освободителното движение, което е венецът на Българското възраждане и накара Европа и светът да заговорят за един малък народ в далечната и необятна Османска империя, който има право на своята свобода и самоопределение“, добави Йотова.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

„Днес почитаме саможертвата, в минутата на сведени глави се събира цялата признателност и преклонение пред тези, които дадоха най-милото – живота и младостта си. Героите на национално-освободителното движение бяха на възрастта на нашите деца – 20-30-годишни. Те имат своите имена, за нас, българите, не са просто „някакви хора“, заяви вицепрезидентът.

„Учебниците ни, много поети и писатели разказват за тези истински герои. Всички знаем описанието на Бенковски, който само с една дума можеше да поведе хиляди хора след себе си. Всички знаем за Волов – красивият, интелигентен и мълчалив юноша, чиято дума на две не ставаше. Всички знаем за Каблешков – големият организатор и героят, който предпочете смъртта пред унижението“, каза в речта си Йотова.

Тя допълни, че макар и 146 години по-късно пламъкът на националния идеал не е изгаснал.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here