Лула да Силва: Зеленски е толкова виновен, колкото и Путин

0
304
Той искаше войната. Ако не я искаше, той щеше да преговаря малко повече, казва бившият бразилски президент за Зеленски

 

Бившият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва заяви, че украинският президент Володимир Зеленски е толкова отговорен за конфликта в Украйна, колкото и неговият руски колега Владимир Путин, предаде Франс прес., цитирана от БТА.

В интервю за американското сп. „Тайм“, публикувано днес, Лула Да Силва казва: „Виждам, че украинският президент е аплодиран от всички парламенти по света, в които депутатите му стават на крак. Но този тип е също толкова отговорен, колкото Путин. В една война никога няма само един виновен“.

„Той искаше войната. Ако не я искаше, той щеше да преговаря малко повече“, допълва Лула да Силва по адрес на Зеленски.

Бившият президент на Бразилия освен това преценява поведението на Зеленски като странно. „Човек ще рече, че той е част от един спектакъл. Той е по телевизията сутрин, обед и вечер, в английския, френския, германския парламент, като че ли води кампания. Той трябва да е по-загрижен относно масата за преговори“, казва Лула да Силва.

„Ако хората стимулират Зеленски, той самият си мисли, че е най-добрият. В действителност човек трябва да му каже сериозно: „Моето момче, ти си добър хуморист, но няма да водим война, за да можеш ти да си правиш шоу“.

„И трябва също човек да каже на Путин: „Ти си пълен с оръжия, но няма нужда да ги използваш срещу Украйна. Хайде да дискутираме“, допълва Лула да Силва.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Той освен това разкритикува и президента на САЩ Джо Байдън, който, според него, не е взел правилното решение относно конфликта в Украйна. „САЩ имат много голяма тежест и биха могли да избегнат този конфликт. Байдън можеше да участва повече, той можеше да вземе самолета за Москва, да говори с Путин. Този род поведение се очаква от един лидер“, казва Лула да Силва.

Бившият бразилски президент критикува и ООН. „Спешно трябва да се създаде едно ново световно управление. ООН не представлява нищо повече. Лидерите не я взимат на сериозно. Путин нахлува в Украйна по едностранен начин, без да се консултира с ООН“, допълва Лула да Силва.

Още от началото на руската инвазия в Украйна бразилската левица имаше двойствена позиция. От една страна тя осъди руската инвазия, но от друга обяви НАТО за отговорен за нея.

Лула да Силва, която беше начело на Бразилия от 2003 г. до 2010 г. е сочен в от допитванията до обществено мнение за фаворит за президентските избори, които ще се произведат по-късно тази година.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here