Дреме им за Украйна – за много пари става дума!

BIG5АНАЛИЗДреме им за Украйна – за много пари става дума!
Защо САЩ и Запада като цяло правят всичко възможно конфликтът в Украйна да продължава до безкрайност?

 

Проф. Здравко Райков, kreativen.bg

Икономически силните държави в света – Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония, съставляват т.н. „Група на седемте“ (Group of Seven – G7). Към нея има и представител на Евросъюза.  Периодично техните лидери обсъждат актуални въпроси. Последната им „виртуална“ среща се състоя на 8 май, след което бе публикувано съвместно заявление. В него лидерите на G7 заявиха, че няма „да допуснат победа“ на Русия над Украйна. Те увериха украинския лидер Владимир Зеленски, че за тази цел са готови да поемат и нови ангажименти във военната област. „Ние както досега сме единни в нашата решимост да не позволим на президента Путин да спечели в конфликта против Украйна“, се изтъква в заявлението на G7. Лидерите на групата са готови да предоставят на Украйна над 24 милиарда долара във вид на финансови средства и материални активи.

Тази огромна сума Украйна ще получи в най-скоро време. А по-голямата част от нея е предназначена за купуване и доставяне на оръжие и други средства за продължаване на въоръжения конфликт в тази държава. При това да не забравяме, че на Украйна вече бяха предоставени милиарди долари и евро, както преди 24 февруари (началото на започването на руската операция на нейна територия), така и в следващите седмици. Освен тези колосални средства, които идват от държавните бюджети на G7, пари за Украйна харчат щедро и много други държави, които са под тоталния контрол и управление на англосаксите  (САЩ и Великобритания). Включително и прекрасната ни Татковина.

И понеже става дума за пари на данъкоплатците, то не е учудващо, че все повече от тях се питат дали това е най-добрият начин за тяхното харчене. Факт е, че все повече обикновени хора, както в държавите от G7, така и другаде, срещат реални трудности в оцеляването си. Цените на всичко летят нагоре, а това е само началото на задаващата се невероятно дълбока мизерия. И тези пари определено биха помогнали на много хора, които скоро ще бъдат гладни.

Не по-малко важен е и другият въпрос – има ли изобщо някакъв ефект от хилядите тонове оръжия и боеприпаси, които всеки ден се изпращат в Украйна? Защото истината е, че това само удължава агонията на тази държава. Щом западната военна помощ се окаже на украинска територия, тя веднага става мишена за руските високоточни ракети. А и все по-често се пленява от руските военни и започва да се използва от тях и от опълчението на двете донбаски републики – ДНР и ЛНР, срещу противника им.

Хората с критично мислене, които – за съжаление, не са чак толкова много в наше време, си задават, обаче, най-важният въпрос: кой има интерес да продължава целият този абсурд?

TomDispatch е независима платформа, която редовно следят и ползват много други медии – от New York Times до Washington Post. Там се появи интересният анализ на Уилям Хартунг и Джулия Гледхил, озаглавен „Новата златна треска: как изпълнителите на Пентагона печелят от кризата в Украйна“. Авторите определено са „вътре“ в темата, по която са избрали да пишат. Джулия е анализатор в Центъра за информация за отбраната към Проекта за правителствен надзор, а Уилям е старши научен сътрудник в Института за отговорно държавно управление на Куинси. Той е и автор на книга за военно-промишления комплекс (Prophets of War: Lockheed Martin and the Making of the Military Industrial Complex).

Според Джулия и Уилям, от събитията в Украйна печелят най-вече американските оръжейни фирми. Точно те с нетърпение са очаквали да избухне конфликтът там. Авторите на анализа цитират  Грег Хейс – главен изпълнителен директор на  Raytheon Technologies, който обещава през януари 2022 г. на среща с инвеститорите на компанията си, че се задават отлични печалби. Същият бизнесмен в интервю за Harvard Business Review след началото на войната в Украйна, заявява: „Всичко, което се доставя в Украйна днес, излиза от запасите или на Министерството на отбраната, или от нашите съюзници от НАТО. И това е страхотна новина – в крайна сметка ще трябва да ги попълним и ще видим полза за бизнеса през следващите години.“

По две американски програми – Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна на Пентагона (USAI) и програмата на Държавния департамент за външно военно финансиране (FMF), след 2014 г. Украйна е получила военна помощ за над 5 милиарда долара, припомнят Джулия и Уилям.

След 24 февруари т.г. САЩ са се ангажирали да доставят оръжия и оборудване за над 3.2 милиарда долара и тази сума продължава да расте.

За Украйна заминават военни дронове, ракетни системи с лазерно насочване, артилерия, картечници, боеприпаси и др. А най-радващото за оръжейния бизнес е, че към него вече се задават нови поръчки – президентът Джо Байдън заяви: „Ще дадем на Украйна оръжие, за да се бие и да се защитава през всички предстоящи трудни дни“.

За военно-промишления комплекс продължаването на конфликта в Украйна е истинска „манна небесна“, пишат  Джулия и Уилям. Той ще получи огромни средства и за създаване на нови поколения бомби, ракети, дронове…

Първият заместник-министър на отбраната на САЩ  – Катлийн Хикс, цитира Украйна като един от главните мотиви да се увеличи военният бюджет на страната на 813 милиарда долара за 2023 г. Но дори и тази фантастична цифра се видя малка на американски конгресмени и те вече настояват за нейното нарастване с още 100 милиарда долара.

Производителите на оръжия и търговците на тяхната продукция не са единствените, които пълнят джобовете си със злато от конфликта в Украйна. За да си гарантират успешен бизнес, те щедро плащат на влиятелни образи, от които зависи това. И милиони долари летят към конгресмени, политици, висши бюрократи, военни…

Но също така и към всички онези, които промиват мозъците ни, за да формират необходимото на военно-промишления комплекс обществено мнение по света и у нас. Така в публикация на друга американска медия – The American Thinker, се отбелязва, че оръжейни компании „спонсорират“ влиятелни американски медии, за да раздухват ненавист към Русия. Повечето от статиите в Politico например, които я демонизират, са финансирани от Lockheed Martin – една от най-големите оръжейни корпорации в САЩ. The Washington Post пък публикува статии от експерти, плътно обвързани с оръжейния бизнес, като например, Майкъл Г. Викърс. Той е бивш военен, който сега работи за BAE Systems, Inc. – мултинационална фирма за оръжия и сигурност. Според  The American Thinker може да се установи непосредствена връзка между политици, експерти по отбраната, журналисти, преподаватели и др., на които оръжейният бизнес плаща, за да разпалват агресия и омраза към Русия. И припомня за предупреждението на 34-ят американски президент Дуайт Айзенхауер  (1890-1969) към нацията, да не допуска неоправдано влияние от страна на военно-промишленият комплекс, защото то застрашава свободата и демокрацията.

https://storage1b.censor.net/images/a/d/3/1/ad316013c2b76c03f5106273d6d50875/original.jpg

 

Но неговата власт и мащаби на влияние днес са несравнимо по-големи отколкото по времето, когато американският президент произнася своята прощална реч (17.01.1961 г.). Вместо национален военно-промишлен комплекс, има вече медийно-военен индустриален комплекс с глобално присъствие и влияние. Става дума за един наистина „нечестив съюз на безбройните клонове на световното правителство, търговци на оръжие, наемници и медии. Тази коалиция печели от войни. Ето защо нейните членове убеждават правителствата да влязат във войни и след това да проточат конфликтите завинаги“, обобщава  The American Thinker.

А с тези редове всеки разумен и почтен човек не може да не се съгласи. Те дават отговор и на въпроса защо САЩ и Запада като цяло, ще правят всичко възможно конфликтът в Украйна да продължава до безкрайност.

[td_block_social_counter]

Последни новини