„Правителството ни погубва“: Пътищари, хотелиери и ресторантьори ще се включват в големия протест на 18 май

BIG5АКЦЕНТИ„Правителството ни погубва“: Пътищари, хотелиери и ресторантьори ще се включват в големия...
Браншова камара „Пътища“ , хотелиери и ресторантьори ще се включат към общонационалния протест на работодателските организации

 

Отрасълът на пътното строителство е подложен на безпрецедентен натиск, който фирмите, упражняващи дейността, не могат да понесат. Това гласи официална позиция на Българска браншова камара “Пътища”, изпратена до медиите. Забавянето на доклада на междуведомствената работна група за работата по всички договори за текущ ремонт и поддържане на пътищата и липсата на приета Методика за индексиране на договорите в строителството създават реална опасност за унищожаването на пътно-строителния бранш, пише в позицията на браншовата камара.

Администрацията не можа да спази поетите ангажименти и да възобнови ремонтите на всички републикански пътища, заради липсата на Методология за адекватна индексация на цените на материалите, която да даде възможност за работа, без фирмите да генерират допълнителни загуби.

Не бе спазен и лично поетият от премиера Кирил Петков ангажимент в срок до 7 май 2022 г. да приключи работата на междуведомствената комисия, която да направи проверка на договорите и извършените дейности по всички договори за текущ ремонт и поддържане, заявяват от ББК “Пътища”. Апелираме, във възможно най-кратки срокове да бъдем официално запознати с доклада и да бъдат поети ангажименти с конкретни срокове за разплащане на останалите 50% от изпълнените и сертифицирани дейности, допълват от бранша.

През последните месеци Българска браншова камара “Пътища” води разговори с изпълнителната власт и във връзка с драстичния скок на цените на строителните материали. Приемането на Методика за индексиране на договорите в строителството е крайно необходимо. Досега обсъжданият механизъм бе това да се случи чрез постановление на Министерския съвет, но тази седмица бе предложено да се приемат поправки в Закона за обществените поръчки. Подобна мярка ще забави драстично процеса и обрича строителния сектор на гибел, заявяват от бранша.

Българска браншова камара “Пътища” апелира поетите ангажименти от държавните институции да бъдат спазени и подкрепя справедливите искания на обявения за 18 май национален протест на национално представителните работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК, БТПП и ССИ.

Механизъм за компенсация на свръхвисоките цени на електроенергията и природния газ, спасяване на българската икономика и спиране обедняването на нацията не са политически искания, а приоритети за съхраняване на населението и икономиката на страната, пише в официалната позиция. “В защита на интересите на всички наши членове и техните семейства подкрепяне тези искания и не сме съгласни с настоящия начин на управлението на българската икономика. В случай, че правителството на Република България не успява да намери подходящ начин за решаване на проблемите в страната, право на гражданското общество е да изрази публично недоволството си и да поиска радикална промяна”, пише в декларацията на ББК “Пътища”.

Хотелиерите също се включват в протеста на 18 май: Инфлацията изяжда доходите

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) също обяви подкрепа за протеста на национално представените работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ, насрочен за 18 май. Браншовата асоциация призова своите членове и регионални структури да се включат в организацията и да защитят своите права с една основна цел – икономическото оцеляване на бранша и запазване на работните места. Това се казва в писмо от председателя на БХРА Георги Щерев до 36-те регионални структури на организацията.

През последните три месеца Министерство на туризма изпълнява функциите на Агенция по бежанците, вместо да има време и възможност да се занимава с важните въпроси за сектора, пише в писмото.

От БХРА излизат на протест, “защото цените на горивата и тока достигнаха непосилни за преобладаващата част от небитовите потребители нива. По ценовата верига се стигна до лавинорастяща инфлация, която с всеки изминал ден изяжда доходите на всеки български гражданин. Държавата си позволи да третира бизнеса, от чиито данъци се издържа, като просяк, чакащ подаяния. Широко прокламираните “мерки” в подкрепа на бизнеса всъщност са в пъти по-малко от обявените и са крайно недостатъчни, ненавременни и неефективни”.

И за ресторантьорите ще излязат на улицата в знак на протест срещу правителството на Кирил Петков

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България ще се включват в протеста, организиран от работодателските организации на 18 май.

Като български предприемачи, сме сериозно засегнати от серията кризи, които ни връхлитат и страдаме от липсата на диалог с правителството, посочват от двете браншови организации. “Призоваваме всички свои членове да се включат в организацията и да защитят своите права с цел икономическото оцеляване на бранша и запазване на работните места. Седем месеца след националния протест на 19 октомври 2021 г. промяна в енергийната сигурност не само че няма, но ситуацията е още по-влошена”, заявяват ресторантьорите.

Протестът няма да пречи на матурите и спортните мероприятия

На 18 май протестът ще започне след 9 ч., за да не пречи на матурите. В неделя пък няма да има протест заради мача между Левски и ЦСКА-София на Националния стадион “Васил Левски”, съобщиха по-рано днес от ББК „Пътища“ и Камарата на превозвачите.

Свързани публикации:

Превозвачи: Извършват се „чудовищни репресии” срещу организаторите на протестите

[td_block_social_counter]

Последни новини