Провал: Проф. Анастас Герджиков не бе избран за председател на Съвета на ректорите у нас

BIG5ПРОФИЛПровал: Проф. Анастас Герджиков не бе избран за председател на Съвета на...
Куриозно е, че ректорът на Софийския университет бе единствената кандидатура

 

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков не бе избран за председател на Съвета на ректорите у нас, макар да бе единствената кандидатура за този пост, съобщава Епицентър. бг.

След като не успя да стане президент, проф. Герджиков „катастрофира“ и като лидер сред ректорите на водещите университети у нас.

Той се бореше за втори мандат и за целта му трябваха 25 гласа „за“.

При тайното гласуване кандидатурата му бе отхвърлена с 24 гласа „за“, 11 „против“, 11 бели бюлетини и 2 невалидни, което на практика означава 24 „за“ и 24 „против“.

Това е голямо унижение не само за ректора, но и за най-престижния университет в България, който винаги е имал водеща роля в обществените събития в страната.

Проф. Герджиков подкрепя идеите на министъра на образованието акад. Николай Денков за въвеждане на нови правила за атестиране и хабилитиране, които раждат масово недоволство във висшите училища. Вероятно това е една от причините ректорът на СУ да не получи одобрението на колегите си.

Въпросният член 57 от Закона за висшето образование е „ябълката на раздора“ за академичните среди през последните седмици. Сегашният му текст дава правото на университетите сами да определят правилата за оценяване (атестация) на преподавателите си. Желанието на министър Денков – което е защитил ректорът на Софийския университет пред колегите си – е този текст да бъде променен, така че Министерският съвет да може определи национална методика.

Бламирането на проф. Герджиков е „шамар“ за политиката, която МОН води в момента. „От трибуната проф. Герджиков ни убеждаваше, че няма проблем да се промени чл. 57 от закона за висшето образование“, възмущава се той. Особено остра е съпротивата на гилдията срещу условието висшите училища да получат обещаните 20 млн. лв, , но при условие, че въведат новата методика на МС в своите правилници. Според юристи това е пряка намеса в академичната автономия, с която се ползват висшите училища.

Проект на въпросната методика вече е внесен за обсъждане и предстои гласуването му в Министерския съвет. Актът, с който е внесена, е решение на МС. С решение на Министерския съвет обаче не може да се отмени, нито да се заобиколи закон, а тя противоречи на чл. 57 на ЗВО и затова се иска промяната му. Усложнение създава и фактът, че в Конституцията на Република България е записано правото на университетите на академична автономия и ректорски ръководства се позовават на нея с твърдението, че държавата няма право да им налага правила, по които да оценяват преподавателите си.

На форума не бяха избрани и нови органи на управление на сдружението – управителен съвет, контролен съвет и етична комисия, които са пряко свързани с избора на председател.

След около месец ще се проведат нови избори за ново ръководство на Съвета на ректорите – една институция с 25-годишна история.

Управителният съвет продължава да функционира в настоящия си състав до провеждането на ново събрание“, уточни проф. Герджиков. Според него то може да бъде свикано следващия месец. До тогава ще се приемат и кандидатури на желаещи да поемат поста на председателя.

В Съвета на Ректорите на Висшите училища на България членуват 50 висши училища представлявани от техните ректори, към тях се присъедини и Европейският политехнически университет в Перник.

Проф. Анастас Герджиков оглави Съвета на ректорите на отчетно-изборното събрание на 7 юли 2020 година. Тогава той смени на поста бившия ректор на Минно-геоложкия университет проф. Любен Тотев, който оглавяваше органа 2 поредни мандата (б.р.- един мандат е 2 години).

Докато тече Съвет на ректорите, преподаватели обявиха стачна готовност, ако се атакува академичната автономия. „Констатираме, че диалогът с МОН е нарушен, работните групи, които се твърди, че са изработили критериите за академично израстване и атестиране, са осъществили дейността си чисто формално.

В системата зрее огромно напрежение и нямаме никакъв друг изход при бездействието на Съвета на ректорите, който е превърнат в придатък на МОН, да запазим сами академичната автономия. Тя е фундамент и гаранция, на основа на който работи системата, и е извоювана именно със стачки на улицата и окупация на университетите в началото на Прехода“, съобщиха преподавателите, сред които проф. Веско Панов, проф. Иво Христов, проф. Нина Дюлгерова, доц. Николай Цонков, доц. Николай Проданов, доц. Милен Михов, адв. Калин Костов.

„Заявяваме, че всеки опит между първо и второ четене на законопроекта за изменение на закона за висше образование да се внесе промяна в чл. 57 (режима на атестиране) ще изкара академичната общност на протести. Настояваме цялото решение на МС за определяне на национални атестационни критерии да бъде оттеглено като незаконно и противоконституционно. Настояваме всички промени в ПМС за изменение на правилника на закона за академичния състав да бъдат осъществени в рамките на сега съществуващите таблици, с оглед изискването за предвидимост, сигурност и последователност при определяне на правилата за кариерно израстване в системата.

Ако законодателите и изпълнителната власт не се вслушат в нашите справедливи искания, ще браним академичната автономия с всички позволени от закона средства и ще създадем национален стачен комитет“, заявиха те.

По информация на „Сега“ идната сряда на просветна комисия действително ще бъде направен опит за внасяне на подобно предложение за промени в закона между 1-то и 2-то му четене, въпреки че поправките, които ще се гледат, са съвсем различни – за проектните докторанти и обучението на един студент от два вуза.

[td_block_social_counter]

Последни новини