Русия спира доставките на ток за Финландия

BIG5АКЦЕНТИРусия спира доставките на ток за Финландия
Това става само ден след като Финландия обяви официално, че възнамерява да се присъедини към НАТО

 

Русия преустановява доставките на ток за Финландия. Като официална причина за тази стъпка от руска страна посочват неизплатени задължения. Това се случва само ден след като Финландия обяви, че възнамерява да се присъедини към НАТО.

Информацията за преустановяването на доставките от Русия бе съобщена от енергийната компания RAO Nordic в петък. Дъщерната компания на руския концерн InterRAO със седалище в Хелзинки обясни, че няма възможност сметките за доставките на ток да бъдат платени.

„Тази ситуация е доста особена. Такова нещо се случва за първи път от началото на нашето над 20-годишно сътрудничество досега“, обявяват от компанията и добавят, че се надяват скоро ситуацията да се подобри.

„Принудени сме да преустановим вноса на електроенергия от 14 май. РАО Нордик не е в състояние да извършва плащания за внесената от Русия електроенергия“, заяви РАО Нордик, дъщерно дружество на руския държавен енергиен холдинг Интер РАО.

Финландската електроразпределителна компания Fingrid успокои, че недостигът на електроенергия ще бъде компенсиран чрез доставки от Швеция и увеличаване на собственото производство. Не се очаква недостиг на електричество.

Припомняме, че в четвъртък, 12 май, със съвместна декларация финландският президент Саули Нийнистьо и министър-председателката Сана Марин заявиха, че Финландия иска да се присъедини към НАТО. „Финландия ще подаде заявка за членство в НАТО без забавяне“, се казва в съобщението. Двамата политически лидери споделят мнението си, че членството в НАТО ще укрепи сигурността на Финландия, а и тя в качеството си на членка ще укрепи отбранителния съюз.

 

[td_block_social_counter]

Последни новини