САЩ „изясняват“ отказа на Турция да подкрепи Финландия и Швеция за НАТО

BIG5АКТУАЛНОСАЩ „изясняват“ отказа на Турция да подкрепи Финландия и Швеция за НАТО
Турция няма положително отношение към процеса за членство в НАТО на Швеция и Финландия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган

 

Американските власти работят за изясняване на позицията на Турция, след като Ердоган заяви, че не счита за положителна възможността Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО. Това съобщи помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрийд на специален брифинг, посветен на предстоящото пътуване на ръководителя на Държавния департамент Антъни Блинкен до Германия и Франция.

„Работим за изясняване на позицията на Турция“, каза тя, като припомни, че този уикенд в Берлин ще се проведе неформална среща на външните министри на НАТО, на която са поканени и външните министри на Финландия и Швеция. „Без съмнение това ще бъде дискусия, която ще продължим през уикенда“, обясни Донфрийд.

В отговор на журналистически въпрос дали се очакват двустранни контакти между Блинкен и турския му колега в Берлин, Донфрийд отговори: „В момента няма двустранни срещи, които мога да обявя. Както казах, разбира се, ще има разговори между членовете на НАТО и с финландския и шведския министри. Ако има срещи, които трябва да бъдат обявени, ние ще го направим“.

Коментирайки позицията на Турция, представителят на Държавния департамент подчерта, че САЩ подкрепят „политиката на отворените врати“ на НАТО и ще подкрепят молбите на Финландия и Швеция за присъединяване към алианса, ако има такива, изпратени от властите на тези страни.

Припомняме, че по-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че Анкара не разглежда възможността Стокхолм и Хелзинки да се присъединят към НАТО като положителна, тъй като „скандинавските страни са къща за гости на терористични организации“ – членове на Кюрдската работническа партия, забранена в Турция. Според Ердоган, „по-ранните администрации са направили грешка по отношение на Гърция и отношението на Гърция към Турция е известно“ и страната му не иска да направи „втора грешка по този въпрос“.

 

 

[td_block_social_counter]

Последни новини