„Украинската майка“ – лъжа и комерсиално използване на войната

BIG5ЦИТАТИ„Украинската майка“ - лъжа и комерсиално използване на войната
Уродливата творба, която предизвика възмущение, се оказва че е правена отдавна и няма нищо общо с войната в Украйна

 

Крещящата и като вид, и като естетика „украинска майка“, експонирана пред Паметника на съветската армия, се оказва пълна лъжа. Авторът й твърди, че е замислил скулптурата след началото на войната в Украйна, но се оказва, че проектът му е направен преди няколко години и сега удобно и комерсиално го използва.

Ето какво пише по този повод в социалната мрежа журналистът Стоян Иванов:

„Художествените качества на творбата“ няма да коментирам. Ще спомена само факта, че тя е била замислена и „сътворена“ доста време преди войната, ерго създателят ѝ много грозно и нахално се възползва от страданията и болката на хората в Украйна и нашата съпричастност, за да се пошуми около името му.

Може да е илюстрацияЛъжа е, че е замислил скулптурата след началото на войната, както скулпторът твърди. Вижте снимките от линковете, те са от профила на самия Неделчо Костадинов. Обърнете внимание на датите. За всеки случай ще направя и скрийншотове на публикацията му от 29 април 2020 г., защото умното скулптор може и да се сети да си изтрие старите публикации и снимки. И не, това не е „Герника“! Отново не сравнявам художествените качества, но Пикасо рисува „Герника“, потресен от чутото и видяното (от снимки и на кинолента) СЛЕД бомбардировката от 26 април 1937 година на мирното баско селище Герника, което германските съюзници на Франко в Гражданската война сриват със земята.“

 

 

С остра реакция излезе и Кристиян Шкварек, който също нарече „Украинската майка“ потресаващо грозна и измама:

„От вчера това нещо краси София. Стои и крещи право по софийския университет, една от най-красивите и емблематични сгради в столицата. Трябваше да бъде скулптура „Украинска майка“, а се оказа не просто потресаващо грозна, а и измама. Лъжа. Защото направата й няма нищо общо с войната, а е създадена…преди години.

Просто не са успяли да я продадат с години (защо ли), и сега са намерили удобна възможност да я пробутат като нещо релевантно. Тоест – създателите се възползват от войната, от жертвите и от съпричастността на хората към тях, за да намерят употреба за грозотията, която са направили преди години. И с това, естествено, да си докарат внимание.

А хиляди полезни човечета им се радват само, защото е инсталация „от правилната страна на конфликта“. Ако беше от другата щяха да са потресени.

Не дай Боже да изпаднеш в беда и градските демократи да са на твоя страна.  Съчувствам на всеки, чиято кауза някога е получавала подкрепа от тази болна, но патологично самовлюбена общност.“

[td_block_social_counter]

Последни новини