Радев: Дефицитът на доверие към кабинета се задълбочава

BIG5АКЦЕНТИРадев: Дефицитът на доверие към кабинета се задълбочава
Президентът не е уведомен от кабинета за договорките за газ с Америка

 

„Само от правителството зависи икономическата криза да не прерасне в политическа на фона на редица протести“, заяви президентът Румен Радев. Държавният глава коментира и повишената цена на газа с 14 на сто с думите, че ценовата политика на „Булгаргаз“ е извън икономическата и управленската логика.

Обявеното вчера поскъпване на газа за май от „Булгаргаз“ с близо 14% президентът Румен Радев коментира като неразбираема ценова политика.

„Тя е извън икономическата и управленската логика. Да обявяваме прогнозни цени за юни и за юли, а чак в средата на май да става ясно каква е цената за месец май. Бизнесът и потребителите искат да има предвидимост. Надявам се тази предвидимост да бъде осигурена в бъдеще, а по-ниските цени да бъдат дългосрочна политика“, заяви президентът Румен Радев, цитиран от БНТ.

Радев не е уведомен от кабинета за договорките за газ с Америка.

„Най-важно е правителството да уведомява българските граждани и българския бизнес, за да има коректна политика, да има предвидимост и хората да калкулират своите разходи“, допълни държавният глава.

Според президента Румен Радев все по-честите протести показват задълбочаващо се недоверие към правителството.

„Кризите, в които се намираме, са тежки – тежка икономическа, социална криза, но най-важното е да не се допуска криза на доверие, защото никое правителство не може да води страната в тежки кризи при дефицит на доверие. Тези протести означават, че този дефицит се задълбочава и единственото устойчиво решение е открит, конструктивен диалог, в който да се чуят и уважават мненията на всички страни“, заяви Румен Радев.

На въпрос дали предстоят предсрочни избори президентът отговори: „Единствено от политиката на правителството зависи тежките икономическа и социална кризи да не ескалират в политическа“, каза още Румен Радев.

На 15, 16 и 17 май 2022 г. президентът Румен Радев ще бъде на посещение във Федерална Република Германия по покана на колегата му президентът Франк-Валтер Щайнмайер.

В делегацията на българския държавен глава са включени представители на ръководствата на национално представителните работодателски организации в България, както и ръководството на най-голямата икономическа зона на Балканите „Тракия“. В състава на делегацията са също и представители на бизнеса с вече установени партньорства в Германия, в областта на алтернативните енергийни източници.

На 15 май, неделя, в Берлин държавният глава ще се срещне с представители на българската общност в посолството на Република България в Германия.

На 16 май, понеделник, президентът Румен Радев ще проведе среща на „четири очи“ със своя колега Франк-Валтер Щайнмайер в президентския дворец „Белвю“ в Берлин. След това българският държавен глава ще разговаря и с канцлера на Германия Олаф Шолц във Федералното канцлерство. По-рано през деня е предвидена и среща с кмета на Берлин Франциска Гифай.

Във фокуса на разговорите се очаква да бъдат двустранните отношения между България и Германия, задълбочаването на икономическото и инвестиционното сътрудничество, теми от дневния ред на Европейския съюз, диверсификацията на енергийните доставки и укрепване на сигурността на Европа в контекста на войната в Украйна.

[td_block_social_counter]

Последни новини