Петков след срещата с Рюте: Бяхме най-зависими от руския газ в ЕС, сега сме с нулева зависимост

0
219

 

„Щастлив съм да кажа, че имаме една обща визия за Европа с нулева корупция”. Това заяви Кирил Петков след срещата си с премиера на Нидерландия Марк Рюте. 

 

Двете държави имат обща позиция и за енергийната сигурност, поясни българският министър-председател, предава NOVA.

„Европа е много по-силна заедно, отколкото всяка държава да се бори сама. И Марк е на това мнение – че трябва да спазваме договорните отношения и никой не може едностранно да променя договорите със страни членки в Европа. Руската външна политика много пъти включва корупция и трябва заедно да сме сигурни, че този тип влияние в ЕС е недопустимо”, поясни Петков.

И допълни, че двамата с нидерландския премиер са обсъдили общи проекти.

„Рюте беше един от първите лидери, с който говорих, след като станах премиер. От самото начало имаше химия в нашите разговори. Днес също беше така. Ще работим в посока на проекти за земеделие, IT сектор. Дадохме си задача до септември да отворим заедно потенциален фонд за инвестиции в AgriTech“, допълни той.

„Посещението ми в България беше чудесно. Спомням си първия телефонен разговор с Петков, след като стана министър-председател. Казах на моя екип „Това е нов премиер, който се бори с корупцията, модернизира страната”, каза от своя страна Марк Рюте.

На въпрос дали Кирил Петков подкрепя искането на ЕК за ембарго върху руския нефт, той заяви следното:

„Доскоро бяхме страната с най-голяма зависимост от руския газ. Сега сме страната с нулева зависимост. Паричните средства, които спряхме в посока на режима на Путин, бяха огромни. През цялото време искахме да се придържаме към договора с „Газпром”. Когато обаче една от страните едностранно спира този договор, нямахме избор освен да кажем „Не””.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here