Правителството прекратява плана за разселване на бежанци от Украйна

0
254
Калина Константинова: България не може да си позволи повече да издържа украински граждани в хотелите на първа линия по морето. Направихме абсолютно всичко, за да не се налага да разпъваме палаткови лагери, както е в останалите държави

 

Правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната. Всички украински бежанци, които са в хотелите на морето и на този етап твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

Това стана ясно след изявление на вицепремиера Калина Константинова за предприетите мерки от държавата в подкрепа на бягащите от войната в Украйна., предава bTV.

По думите й до това решение се е стигнало след като втори ден до отговорните институции не достига достоверна и навременна информация от получилите временна закрила, те до последно не съобщават на медиаторите и екипите на терен за намеренията си и втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят и от гарите тръгват влакове с празни вагони.

От началото на войната в Украйна в България са пристигнали почти 300 000 украинци. От тях временна закрила и подслон от държавата получиха над 110 000 души, чийто брой е два пъти по-голям например от цялото населението на град Габрово и повече от цялата Габровска област, подчертава вицепремиерът.

„Три месеца ние полагаме ежедневни, напълно непредвидени грижи за над 110 000 души. Да, сигурно има хора, които са получили социални помощи със закъснение. Да, сигурно има такива, за които е трябвало време, за да се организира лечение. Да, сигурно е имало и такива, които не са успели да запишат децата си на детска градина. Но нима това не се случва всеки ден с българите?“, отбелязва Калина Константинова.

По думите й България не може да си позволи повече да издържа украински граждани в хотелите на първа линия по морето. От самото начало бе съобщено, че мярката е временна и цели да осигури време, в което бягащите от войната да се чувстват спокойни и да си стъпят на краката.

„За наше огромно разочарование в замяна получихме масови специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени. И тук далеч не говорим за уязвими хора – точно те имат най-малко битови изисквания. Затова нашите усилия в днешния ден са насочени именно към тях“, посочва във видео посланието Константинова.

„Направихме абсолютно всичко, за да не се налага да разпъваме палаткови лагери, както е в останалите държави“, подчерта вицепремиерът. Константинова е категорична, че закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага. „Закрилата е право, а не задължение. Затова няма да позволява повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон. Развитието на ситуацията от този момент нататък е в ръцете на украинската общност в България. Отправям силен апел към тези от Вас, които нямат нужда от подслон, да го декларират още сега. Само така ще можем веднага да се погрижим за хората в истинска нужда. За хората в истинска нужда ние имаме и бази, и храна, и екипи, които ги очакват“, каза още Константинова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here