Разходите за украинските бежанци: 60 млн. от правителството, 2,5 млн. – от БЧК

0
342
Забраниха снимането на бежанските лагери на територията на София

 

България разполага със 148 милиона евро от европейски програми за подпомагане на украинските бежанци, като до момента са изразходвани 60 милиона. Това заяви по време на блиц парламентарния контрол в парламента вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

„Вчера вицепремиерът Калина Константинова ни обясни за едни 148 милиона евро набързо. За тези 3 месеца разходваме средства – до каква степен те са от държавния бюджет и до каква степен са от Европа“, попита Василев депутатът от ГЕРБ Деница Николова.

„За първия месец средствата са от националния бюджет – над 15 милиона, за април са 56 милиона лева – те са от национален фонд. Средствата, които са необходими за здравната система, също ще излизат от национален фонд“, заяви Асен Василев и уточни, че средствата от европейските програми се харчат авансово за украинските бежанци.

За разлика от неясните отчети на правителството, днес Българския червен кръст представи подробен отчет за разходите и дейностите, които са направени за бежанците от Украйна, след като от страна на Министерския съвет беше отправено и искане за съдействие за осигуряване на изхранването на релокирани украински граждани за периода от 01.06 до 07.06. 2022 г. За целта БЧК проведе спешна процедура за изключително кратко време, в рамките на един ден, като договори и закупи 66 500 хранителни пакета за изхранване за период от 7 дни на 9 500 новонастанени украински граждани, считано от 1 юни 2022 г.

Финансовите средства за изхранването са в размер на 598 500,00 лв. с вкл. ДДС и са за сметка на Националната кампания на БЧК за подпомагане на пострадалите от кризата в Украйна.

БЧК увеличи определената от Министерския съвет сумата за храна за един човек за един ден от 7 на 9 лева, което дава по-добра възможност за по-качествено подпомагане на нуждаещите се. Продължава осигуряването на хранителни пакети по местата за настаняване на бежанците, включително и хотели, къщи за гости и бази.

Фирмата доставчик още в рамките на първия ден от релокирането започна да предоставя съответните количества храни. С предимство това са буферните центрове за настаняване в Елхово и Сарафово.

Поради частично разминаване с подадената ни информация се предоставя част от хранителните продукти и в хотели, които нямат ангажимент за изхранване и не бяха посочени в предложения предварителен списък. Ежедневно допълнително постъпват искания от Областните управители (Варна, Бургас, Велико Търново, Кюстендил и други) за предоставяне на хранителни пакети в новопосочени центрове, извън тези посочени от Министерският съвет.

БЧК участва активно и в оборудването на буферните центрове в Елхово и Сарафово. В изпълнение на отправено до нас искане от Оперативно-координационната група към МС, във връзка с подготовката на буферните центрове, БЧК на 30 и 31 май 2022 г. подготви и предостави 540 походни легла, съответно 540 възглавници, одеяла и спални комплекти, както следва: за Военен клуб – “Варна” – 40 броя – доставени; за Военен клуб – “Русе” – 80 броя – доставени и за за ВПД “Сарафово” – 420 броя. Оборудваните походни легла са от бедствения резерв на БЧК за реакция при бедствия и кризи.

До момента изразходването на финансовите средства е както следва в лева:

– предоставени средства на ОблС на БЧК в страната за покриване на неотложни нужди (храни, лекарства,

памперси, фин. помощ и др) – 302 034.07

– хранителни пакети за периода – до 3 юни (90 300 броя) – 1 500 665.18

– детски храни – (20 000 броя) – 51 993.00

– хигиенни пакети (11 000 броя) – 283 008.00

– одеяла, възглавници и спални комплекти – (12 000 броя) – 298 429.00

– Транспорт и хотел за транспорт на болно дете до Германия – 14 357.39

– Транспорт, товаро-разтоварна дейност/ материали при транспорт – 19 199.45

– Финансово подпомагане на украински граждани в гр. София – 2 600.00

Към 2 юни 2022 г. общо са изразходвани – 2 472 206.09

Междувременно с решение на областния управител на София – Иван Кючуков, вече е забранен всякакъв вид заснемане на местата, където са настанени бежанците от Украйна, намиращи се на територията на област София.

За решението не са посочени конкретни мотиви.

От началото на войната в Украйна, в страната ни са пристигнали над 300 000 бежанци. Около 110 000 от тях са потърсили подслон и временна закрила.

Припомняме, че първоначално украинските бежанци бяха настанени в хотели по българското Черноморие. От 1 юни започна тяхното прехвърляне в държавни бази. Бяха създадени и два буферни центъра – в Елхово и Сарафово, където украинците бяха настанявани временно, до прехвърлянето им към съответната държавна база.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here