Дания и Нидерландия са против на Украйна да се предостави статут на кандидат за член на ЕС

0
225
Украйна е на 122-о място сред 180 страни в миналогодишната класация за корупция на Transparency International

 

Европейската комисия планира да препоръча предоставянето на Украйна на статут на кандидат за членство в ЕС, съобщи Блумбърг, позовавайки се на свои източници, предава dnes.dir.bg.

Препоръката, която трябва да бъде обсъдена и приета от еврокомисарите, ще дойде с условия, свързани с върховенството на закона и законодателство за борба с корупцията на 17 юни.

Окончателното заключение на Европейската комисия трябва да бъде одобрено от страните от ЕС. Лидерите на блока ще обсъдят този въпрос на среща на върха в Брюксел на 23-24 юни.

Някои страни от ЕС не са съгласни на Украйна да бъде предоставен статут на кандидат. Например, според Блумбърг, Дания и Нидерландия са против, а Германия предлага да се даде на Украйна някакъв условен статут на кандидатка.

Дания казва, че Украйна не изпълнява достатъчно добре критериите, свързани със стабилността на институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството на закона, човешките права и уважението и защитата на малцинствата. Киев ще трябва „фундаментално да подобри законодателната и институционалната си рамка“, за да напредне във всички тези сфери, се казва в дипломатическа нота, цитирана от агенцията.

Копенхаген смята, че Украйна „като цяло е на много ранен етап“ по отношение готовността си да поеме задълженията на членството в ЕС и да установи функционираща пазарна икономика или да стане конкурентна на единния пазар.

Украйна е на 122-о място сред 180 страни в миналогодишната класация за корупция на Transparency International.

На 9 юни Олга Стефанишина, заместник министър-председател на Украйна по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция, заяви, че седем държави от ЕС „са изразили предложения за някакъв друг формат“, различен от статута на кандидат за членство в ЕС.

„Имаше много различни предложения, но всъщност има три основни държави, които не искат да дадат зелена светлина на Украйна днес“, каза Стефанишина, като отказа да назове имената на тези държави.

Украинският президент Володимир Зеленски подаде официална молба за членство на страната в ЕС в края на февруари, след началото на войната. През април председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен връчи на украинския президент въпросник за членство в ЕС по време на посещението си в Киев.

Европейската комисия ще обсъди в понеделник становищата си по исканията на Украйна, Грузия и Молдова за получаване на статут на кандидати за членство в ЕС, съобщи вчера говорител на комисията. Той добави, че се предвижда приемането на становищата да бъде гласувано следващия петък – седмица преди следващото заседание на Европейския съвет.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here