Калининград е под обсада! Москва реагира гневно

0
305
Губернаторът на Калининград Антон Алиханов каза в свое видеообръщение вчера, че „тези стъпки са незаконни и биха могли да имат мащабни последици за Литва и за ЕС“

 

Литовските власти наложиха блокада на руската Калининградска област като забраниха през тяхна територия да преминават стоки, обект на санкции от ЕС. Забраната бе обявена в петък и влезе в сила събота вечерта.

Сред стоките, на които ЕС наложи санкции, са въглища, метали, строителни материали и високи технологии. Губернаторът на Калининград Антон Алиханов каза, че забраната ще включи около 50 процента от стоките, които се внасят в Калининград.

Алиханов призова гражданите да не се впускат в паническо пазаруване и съобщи, че два кораба вече превозват стоки между Калининград и Санкт Петербург, а още седем ще се включат в маршрута до края на годината. „Нашите фериботи ще се справят с всички товари“, заяви той в събота.

В Калининград е разположено командването на руския балтийски флот.

Часове по-късно Москва реагира гневно на въведените от Литва ограничения на железопътния транспорт между нейния ексклав на Балтийско море Калининград и останалата част от Русия, предаде ДПА, цитирана от БТА. „Зараждащата се блокада“ на Калининград е в нарушение на международните закони, написа Константин Косачев, виден руски сенатор, който е и заместник-началник на Съвета на Руската федерация, в своя профил в „Телеграм“. „Като страна членка на ЕС, Литва е в нарушение на цяла редица юридически обвързващи международни правни актове“, добави Косачев. Като пример за това той посочи споразумението за партньорство между ЕС и Русия, което по негови думи предвижда, че нито една от страните не може да пречи на транспортната мрежа на другата.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

От вчера Литва забрани железопътния превоз към Калининград на стоки, попадащи в западните списъци за санкции. Запада наложи широкообхватни санкции срещу Русия от началото на руската инвазия в Украйна през февруари.

Губернаторът на Калининград Антон Алиханов каза в свое видеообръщение вчера, че „тези стъпки са незаконни и биха могли да имат мащабни последици за Литва и за ЕС“. По негови думи ограниченията ще се отразят на около 40% до 50% от всички стоки, като например строителните материали и металите.

От няколко седмици по руските държавни телевизии звучат призиви Русия да установи „коридор“ от основната част на територията си към Калининград, отбелязва ДПА. Това на практика би означавало руска атака срещу страните членки на НАТО Латвия и Литва.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here