Патрушев за „германската колония“: Отговорът на Русия на блокадата на Калининград ще бъде чувствителен за жителите на Литва

0
246
„Германска автономия“ и „отрицателен“ отговор на Литва. Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация посети блокираната Калининградска област

 

Москва скоро ще отговори на решението на Вилнюс да обяви транспортна блокада на Калининградска област, а жителите на Литва ще усетят сериозно последствията от тези мерки. Това заяви секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев във вторник по време на среща в Калининград по актуални въпроси на националната сигурност в северозападната част на Русия.

Той заяви, че ситуацията в граничната зона на територията на областта се формира „в условията на засилване на военното и разузнавателното присъствие на Северноатлантическия блок в близост до държавната граница на Русия, както и под влиянието на безпрецедентен политически, информационен и икономически натиск от страна на Запада.

„Последният пример за това е блокадата от страна на Литва, по инициатива на западните държави, в нарушение на нормите и принципите на международното право, на голяма група стоки, преминаващи през нейната територия към Калининградска област. Този пример показва, че не може да се вярва не само на устните, но и на писмените изявления на Запада. Русия със сигурност ще отговори на подобни враждебни действия. Съответните мерки се разработват в междуведомствен формат и ще бъдат приети в близко бъдеще. Последиците от тях ще имат сериозно отрицателно въздействие върху населението на Литва“, подчерта Патрушев.

Свързани с Германия неправителствени търговски организации се опитаха да популяризират идеята за създаване на „така наречена германска автономия“ в Калининградска област, каза секретарят на Съвета за сигурност на Русия. По думите му всички подобни опити са били неутрализирани, а финансирането за такива НПО идвало от САЩ, Великобритания, Швеция и Белгия.

Патрушев каза още, че в Калининградска област са установени „фактите за събиране на информация от полските специални служби за предизвикване на недоволство сред руснаците“. На фона на тези събития, подчерта той, трябва да се засили бдителността в региона и да не се изоставя работата по предотвратяването на тероризма и екстремизма, като се вземе предвид доставката на оръжие за Украйна.

Припомняме, че конфликтът между Русия и Литва се породи от прекратяване на транзита на стоки през републиката. Това стана след като Литовските железници спряха транзитните влакове със стоки, предмет на санкции на ЕС.  Тази мярка засегна строителни материали, цимент, метали и редица други важни стоки. Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис потвърди тази информация и уточни, че забраната за транзит на стоки до Калининградска област е въведена след консултации с Европейската комисия и под нейно ръководство.

източници: RTVI и ТАСС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here