Балканските лидери вдигнаха ръце от Кирил Петков (обзор)

BIG5АНАЛИЗБалканските лидери вдигнаха ръце от Кирил Петков (обзор)
Не мисля, че има някой или някои зад българската лудост, каза Еди Рама
Петков се оправда с президента и опозицията
Шикалкавене за френското предложение

 

Лидерите на Сърбия, РС Македония и Албания Александър Вучич, Димитър Ковачевски и Еди Рама дадоха съвместно изявление в Брюксел и изговориха тежки думи за България и шикалкавенето на премиера Кирил Петков по въпроса за френското предложение за РС Македония.

“Причината не е само България. България е срам, но причината е друга. Основната вина е на пропукания Европейски съюз”, подчерта президентът на Албания Еди Рама. “Не мисля, че има някой или някои зад българската лудост. Това е решение на България. Искам да им кажа, че не съм съгласен с начина по който го правят, да държат в плен две държави членки на НАТО.

Има много време напред докато реално се присъединим, а реално България може още десетилетия да прави това”, заяви Рама и подчерта, че с началото на преговорите никой не става директно член на ЕС.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че се надява Скопие и Тирана скоро да започнат преговори. “Искам да кажа на Ковачевски и Рама, че те показаха много високо ниво и голямо уважение към всички.”, подчерта от своя страна Вучич.

Междувременно от Брюксел Кирил Петков успя само да обвини президента Румен Радев и опозицията за създалата се ситуация. “Ако си президент на място, викаш КСНС, сядаме всички заедно, обсъждаме и излизаме! Но маските паднаха – аз ще си спазя обещанието, омръзна ми от страхливци. Предложението е исторически момент за България, който не трябва да изпускаме. Въпросът е, че трябва да се направи по правилния начин”, изтъкна Петков. После пък обвини опозицията, че в парламента няма кворум, но както е добре известно от парламентарната практика, кворумът в пленарна зала е задължение на управляващото мнозинство.

Лидерът на ГЕРБ призова да спрат обидите

Борисов настоя: Отпушете пътя на Скопие към ЕС

Днес е исторически ден за Европа

Лидерът на ГЕРБ призна, че в протокола, който трябва да се подпише, има неща, които трябва да бъдат уточнени.

Френското предложение за решаването на проблема със Северна Македония е най-доброто решение. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в изявление пред медиите.

Той призова премиера Кирил Петков да внесе предложението в парламента и управляващите в Народното събрание да го приемат и да отпушат пътя на Скопие към преговорите. “Стига с квалификация и обиди! Кирил Петков не е “страхливец”, извинявам се за вчера. Той е “герой” и ние днес му даваме възможност на Европейския съвет да станат и да му ръкопляскат на крака. А ако България стане тъмният субект на Балканите и ако счупим и правителството на Северна Македония, вие ще работите в услуга на г-жа Митрофанова”, посочи лидерът на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ призна, че в протокола, който трябва да се подпише, има неща, които трябва да бъдат уточнени, но “следващите поколения ще знаят, че България не е причина за спирането на РСМ и Албания в ЕС”.

“Днес е исторически ден за Европа и за света, защото има възможност и Украйна, и Молдова, и РСМ, и Албания, и Грузия, с различен статут, да влязат в Съюза и той да стане по-силен. Ние сме убедени европейци и това е най-правилното”, категоричен бе той. И се ядоса на думите на Кирил Петков, че задвижването на процеса няма как да стане днес.

Премиерът на РСМ размаха пръст на Петков

Ковачевски: Предложението е неприемливо за нас

Камери показаха как македонският премиер се кара на нашия, който само поклаща глава.

Предложението на френското председателство е неприемливо в този вариант за Република Северна Македония. Това заяви премиерът Димитър Ковачевски на пресконференция след срещата на върха Западни Балкани – Европейски съюз в Брюксел.

Ковачевски постави своите условия за приемливо предложение за започване на преговори – ясна формулировка за македонския език в Преговорната рамка, историческите въпроси да не са критерии, а преговорите за еврочленство да започнат преди промяната в Конституцията за включване на българи, хървати и черногорци в преамбюла.

Преди започването на срещата, по време на заснемането на протоколни кадри, камерата е запечатала любопитен момент, в който македонецът разпалено се кара на българина и му размахва пръст. Кирил Петков само поклаща глава.

Манфред Вебер, президентът на ЕНП: Кирил Петков избра да блокира хода на историята

“Ние сме изключително разочаровани от отказа на премиера в оставка Кирил Петков да внесе в парламента френското предложение за Северна Македония и Албания.”

Това обяви във фейсбук президентът на ЕНП Манфред Вебер. Посланието му е написано на български език.

“Вместо да приеме смелото предложение на Бойко Борисов, Петков избра да блокира хода на историята точно както колегата му либерал – френският президент Макрон – направи през 2019 година.

ГЕРБ вече показаха лидерство, написа комисарят

Вархеи призова България да приеме предложението на Борисов

Европейският комисар по разширяването Оливер Вархеи написа в туитър в навечерието на срещата на върха ЕС – Западни Балкани, че е настанал моментът за вземане на отговорни решения и подчерта, че Западните Балкани трябва да бъдат част от блока.

“ЕС приема насериозно всички български опасения и те вече са част от процеса на преговори. Сега е моментът за отговорни решения. Западните Балкани трябва да бъдат част от Европейския съюз. Заедно ще бъдем по-силни”, написа комисарят.

Той призова българският парламент да постави на гласуване предложение за започване на преговори със Северна Македония и Албания.

“Опозиционната (партия) ГЕРБ на Бойко Борисов вече показа лидерство, като подкрепи това предложение. Всички трябва да направят същото”, подчерта Вархеи.

източник: Труд

[td_block_social_counter]

Последни новини