Вархеи призова България да приеме предложението на Борисов и още днес ветото да влезе в НС

BIG5АКЦЕНТИВархеи призова България да приеме предложението на Борисов и още днес ветото...
„Призоваваме българския парламент и всички партии да изпълнят ангажимента си и да внесат предложението за Северна Македония и Албания в дневния ред на парламента за одобрение днес, както е предложено“

 

Еврокомисарят по добросъседството и разширяването Оливер Вархеи призова българските власти да приемат предложението на Бойко Борисов Народното събрание незабавно да гласува френското предложение за отпадане на ветото за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Призива си Вархеи отправя в началото на днешната среща на лидерите на ЕС и Западните Балкани в Брюксел, където България е представена от премиера в оставка Кирил Петков, съобщава OFFNews.bg.

„Призоваваме българския парламент и всички партии да изпълнят ангажимента си и да внесат предложението за Северна Македония и Албания в дневния ред на парламента за одобрение днес, както е предложено. Опозиция (ГЕРБ и Бойко Борисов) вече показа лидерство, като сложи предложението на масата. Необходимо е всички да направят същото. ЕС трябва да се раздвижи“, написа комисарят.

В друг пост той уточнява, че „ЕС приема много сериозно всички опасения на България (по преговорите с Македония, б.а.) и те вече са част от преговорния процес. Моментът за отговорни решения е сега. #ападните Балкани трябва да бъдат част от нашия Европейскисъюз. Заедно ще бъдем по-силни.“

[td_block_social_counter]

Последни новини