Москва набеди САЩ за ограниченията в транзита. Конфликтът между Русия и Литва се разраства

0
218
Който пътува с влак от Москва до Калининград, трябва да покаже паспорта си на три граници – руската, беларуската и литовската. И докато Беларус пропуска руските влакове през своята територия, Литва забрани преминаването на стоки, чийто износ от ЕС към Русия е забранен

Външното министерство на Русия в петък обвини Съединените щати за въведените от Литва ограничения за преминаване на стоки, върху които ЕС е наложил санкции, от континенталната част на Русия до руския ексклав Калининград, съобщи Ройтерс.

„Така нареченият „колективен Запад“, с изричното указание на Белия дом, наложи забрана за железопътен транзит на широка гама стоки през Калининградска област“, се казва в изявление на руското външно министерство, публикувано в петък.

В него се казва още, че този ход е част от модел на „все по-враждебни действия от американска страна“ спрямо Русия.

Според министъра на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис това е едно напълно логично и законно прилагане на европейските санкции срещу Русия. Руските политици обаче го намират за вражеска блокада на населението в Калининградска област, която нарушава международното право и човешките права.

Русия заплашва с реципрочни мерки

Сред спрените влакове са такива, които пренасят въглища, метали, цимент, дървесина и други строителни материали – все суровини и продукти, чиито износ към Русия е забранен заради санкциите. Губернаторът на областта Антон Алиханов казва, че са засегнати около 50 процента от всички внасяни в Калининград стоки.

Ръководителят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, който наскоро пристигна в руския ексклав, се закани, че Русия ще отговори на „подобни враждебни действия. В различните сфери ще бъдат разработени реципрочни мерки, които ще бъдат приложени незабавно.“ Тези мерки ще имат „сериозен отрицателен ефект върху населението на Литва“, е заявил Патрушев, цитиран от руска информационна агенция. И говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова обяви, че страната ще „защити националните си интереси“, ако товарният транспорт не бъде възобновен до няколко дни. Нито Патрушев, нито Захарова влязоха в конкретика.

Литва просто спазва европейските санкции

В Литва критиките на Русия към частичната забрана за транзит се натъкват на неразбиране. В интервю за ДВ Гинтаутас Барткус от университета във Вилнюс изтъква, че всяка страна от ЕС е длъжна да направи всичко възможно, за да приложи санкциите, наложени от Европейския съюз на Русия. Освен това в конкретния случай не става дума за блокада на Калининградска област, тъй като не всички товарни влакове са спрени, а пътническите си преминават безпроблемно. (Премиерът на Литва Ингрида Симоните заяви в сряда, че засегнатите от ограниченията стоки възлизат само на 1% от общия руски товарен транзит до Калининград – б.р.) Барткус признава, че „санкциите се използват, за да се гарантира, че страната, срещу която се прилагат, ще изпита възможно най-много негативни последици“.

Според политолога Линас Кояла от Центъра за източноевропейски изследвания във Вилнюс Москва използва частичната забрана за транзит за свои цели: „Руската страна много добре знаеше, че санкциите ще ограничат транзита, и сега използва този фактор като оръжие в информационната война“. Но той допълва, че въпросът за транзита, който е много чувствителен и за двете страни, е бил обсъждан усърдно още когато Литва се присъедини към ЕС. Затова и острите критики от страна на Русия сега са по-скоро очаквани: „Москва се опитва да използва ситуацията за себе си, за да покаже, че ЕС е враждебно настроен към Русия.“ От друга страна, ЕС трябва ясно да каже, че това не е самостоятелна инициатива на Литва.

Калининград има стратегическо значение за Русия

Калининградска област има важно стратегическо значение. Тя служи на Москва като западен аванпост. В нея са разположени руски военни и балистични ракетни системи от типа „Искандер“. В началото на май Москва съобщи, че във военните си бази край Калининград е симулирала атаки с ракети, способни да пренасят ядрени оръжия. Твърди се, че около сто руски войници са тренирали „електронното изстрелване“ в рамките на учение.

Само преди няколко седмици руският парламент постави под съмнение независимостта на Литва, която е призната през 1991 г. В Държавната дума бе внесен съответен законопроект „За отмяна на решението на Държавния съвет на СССР за признаване на независимостта на Република Литва“.

източници: Ройтерс, Дойче Веле

 

  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here