Поредната червена линия на Корнелия Нинова падна. Само 4 депутати на БСП гласували против

BIG5АКТУАЛНОПоредната червена линия на Корнелия Нинова падна. Само 4 депутати на БСП...
От 26 депутати на БСП само 4-ма гласуваха ПРОТИВ, 18 се въздържаха, а останалите не бяха на работа

 

Народното събрание окончателно одобри предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС за започване на преговорите за еврочленството на Северна Македония. Така Народното събрание вдигна ветото над Северна Македония.

Това стана чрез проекторешение, внесено от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, в което е записано, че България ще подкрепи, която и да е стъпка от процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония при прецизиране на преговорната рамка и заключенията на съвета така, че да се гарантира вписването на българите в македонската конституция „там, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи“.

Така коалиционните партньори на БСП – „Демократична България“ и „Продължаваме Промяната“ не се съобразиха и с последната ЧЕРВЕНА ЛИНИЯ на Корнелия Нинова.

От 26 депутати на БСП само 4-ма гласуваха ПРОТИВ, 18 се въздържаха, а останалите не бяха на работа.

Четиримата депутати от БСП, гласували ПРОТИВ вдигане на ветото за Република Северна Македония, са Румен Гечев, Иван Петков, Александър Симов и Владимир Маринов, който е представител на ПП АБВ в парламентарната група. Според непотвърдена информация в гласуването не са участвали депутатите Драгомир Стойнев, Благовест Кирилов, Манол Генов и Петър Кънев.

Народното събрание, с участието на БСП взе съдбоносни решения за България:

  1. Въведе санкции срещу Русия
  2. Гласува военна помощ за Украйна
  3. Вдигна ветото върху Република Северна Македония
  4. Не увеличи МРЗ до нивата, за които социалистите настояваха

Междувременно в кулоарите на парламента депутати от Демократична България похвалиха Нинова и БСП, че са се държали изключително конструктивно, пише „Червен фронт“.

След гласуването от ИБ и ПГ на БСП излязоха с позиция, че ПГ „БСП за България“ „не подкрепи вдигането на ветото за Република Северна Македония. Няма нито един глас ЗА от парламентарната група на “БСП за България”. Всички твърдения, че сме предали националния интерес са лъжа. Няма да позволим на никого да чисти гузната си съвест за безпринципни договорки с лъжи и манипулации за БСП. Македония беше червена линия за нас и ние не я прекрачихме. Позицията ни е последователна и принципна“.

Може да бъде изображение с текст, който гласи 'гласуван резултати по парламентарни групи 24.06.2022 13:40:56 per. общо 164 61591 5959 3434 o 18 018 пп герб-сдс дпс бсп итн дб възраждане 12 012 0 нез 6222 гласове 228 за 170 против 37 възд. 21 предложението жението еприето 00:00:48'

[td_block_social_counter]

Последни новини