Spiegel: Германия не одобрява действията на Литва около Калининград

0
232
Германският външен министър Аналена Бербок призова да се намери общоевропейско решение на ситуацията около Калининград

 

 

Германското правителство е възмутено от действията на Литва по въпроса за транзитния трафик към Калининградска област от регионите на Руската федерация. Това съобщава Spiegel, позовавайки се на свои източници.

Според изданието, Берлин не споделя мнението на Вилнюс, че транзитът на санкционирани стоки към Калининград не трябва да се извършва през територията на ЕС. „Това е транспорт от Русия за Русия“, казват в Германия. Според германските власти тази ситуация трябва да бъде разрешена.

Германският външен министър Аналена Бербок в ефир на телевизионния канал ARD призова за общоевропейско решение на ситуацията около Калининград. Тя подчерта, че санкционните пакети засягат вноса и износа на стоки за Русия, но не и транзита от една част на страната в друга.

Припомняме , че на 18 юни Литва обяви, че е спряла пропускането на санкционирани стоки, превозвани транзитно с железопътен транспорт от регионите на Руската федерация до Калининградска област. На 21 юни стана известно, че ограниченията засягат и товарния транспорт. 

Руското външно министерство и Кремъл заявиха, че действията на Литва са незаконни и противоречат на международните споразумения. Литовските власти твърдят, че страната не е въвела никакви едностранни или допълнителни ограничения, а само „последователно прилага санкциите на ЕС“, съобщава ТАСС.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here