СБЖ: Г-жа Бориславова да каже всичко за „4-хилядниците”, ако наистина има такива!

0
232
Трябва изрично да се отбележи, че г-жа Бориславова не е аргументирала думите си с никакви факти, с никакви доказателства, позовавайки се на станалия вече дежурен в последните дни параван на поверителната информация. Подобно хвърляне в общественото пространство на бездоказателствени обвинения, жигосва с клеймо цели гилдии и професионални общности, изтъква в позиция председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова

 

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата на началничката на кабинета на премиера в оставка, нека ги огласи публично. Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия. А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него.

Вече дни наред едно интервю не на случаен коментатор, а на началничката на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков – Лена Бориславова, разбунва духовете у нас, и без това силно поляризирани и екзалтирани от войната в Украйна и от многоспектърното ѝ отекване върху икономическия и политическия живот в страната ни.

Скандално е твърдението на г-жа Бориславова, изразено в нейни изявления пред авторитетна българска медия, че Русия плащала по 4000 лв. на обществени коментатори, включително и журналисти, за да отстояват руската гледна точка в настоящия конфликт. Трябва изрично да се отбележи, че г-жа Бориславова не е аргументирала думите си с никакви факти, с никакви доказателства, позовавайки се на станалия вече дежурен в последните дни параван на поверителната информация.

Подобно хвърляне в общественото пространство на бездоказателствени обвинения, жигосващи с клеймо цели гилдии и професионални общности (политици, политолози, журналисти и др.), е брутална практика на обичайния „черен пиар”, който цели да отклони вниманието на публиката от същинските обществени болежки – в случая, негативния ефект върху българския национален интерес на редица действия на кабинета в оставка – и да го насочи в определена пропагандна посока.

В СБЖ сме убедени, че такива инсинуации са крайно разрушителни и вредни за демократичното развитие на нашето общество.

Настояваме г-жа Бориславова да излезе с ясна и конкретна аргументация на твърденията си!

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата ѝ, нека ги огласи публично! Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия!

Ако има някакви законови пречки за такова огласяване, нека Народното събрание обсъди и реши какви да са формите на това огласяване. Но то е крайно, крайно наложително! Недопустимо е да се спекулира с анонимни подхвърляния, които определени групи в социалните мрежи вече истерично превръщат в своеволно дамгосване на всяко независимо и оспорващо статуквото журналистическо мнение!

А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него!

СБЖ искрено желае и се надява да съхрани вярата си, че все още не сме навлезли в мрачния период на заглушаване на всяко свободно и независимо мнение чрез долнопробни хватки, добре познати ни от отхвърлени от историята периоди и методи.

Г-жо Бориславова, имате думата!

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here