Владимир Путин уволни Дмитрий Рогозин като шеф на Роскосмос

0
171

 

Руският президент Владимир Путин подписа укази, с които освобождава Юрий Борисов като вицепремиер и го назначава за шеф на „Роскосмос“, съобщи пресслужбата на Кремъл.

 

С друг указ президентът освобождава от поста генерален директор на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин, който заема поста от 24 май 2018 г.

Като вицепремиер от 2018 г. при двама премиери – Дмитрий Медведев и Михаил Мишустин, Юрий Борисов отговаряше за работата на военно-промишления комплекс, като пое този пост именно от Дмитрий Рогозин, който бе вицепремиер от 2011 до 2018 г., припомня ТАСС. Преди това – от 15 ноември 2012 г по 18 май 2018 г е бил заместник-министър на отбраната на Сергей Шойгу и е отговарял за превъоръжаването на руската армия.

Дмитрий Рогозин, който на 6 юни заплаши с ядрени ракети „Сармат“ България и още няколко балкански държави заради отказа им да пропуснат самолета на Сергей Лавров, се смята за едно от най-доверените лица на президента Владимир Путин. Той е твърд привърженик на специалната военна операция в Украйна.

Според различни източници Рогозин може да оглави администрацията на президента или да стане помощник на държавния глава.

Друга версия сочи, че той може да поеме ръководството на нов федерален окръг, който да включва Донбаските републики и другите превзети от Русия украински територии.

източник: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here