Посолството на САЩ в Киев призовава американците незабавно да напуснат Украйна

0
195

 

Посолството на САЩ в Киев призова своите съграждани незабавно да напуснат Украйна със сухопътен транспорт от съображения за сигурност. Съобщението е публикувано на сайта на американската дипломатическа мисия. От посолството предупреждават за опасност от ракетни атаки.

 

Освен това гражданите на САЩ бяха посъветвани да избягват многолюдни места и участие в организирани събития. Посолството на САЩ възобнови работата си в Киев на 18 май, почти три месеца след началото на руската военна операция в Украйна. Бриджит Бринк стана новият извънреден и пълномощен посланик на САЩ в Украйна. Американската дипломатическа мисия отбеляза още, че в Украйна има „ракетна заплаха“, особено в западните райони на страната.

Съобщението подчертава, че ситуацията със сигурността в цяла Украйна е „силно нестабилна, условията могат да се влошат без предупреждение“. В тази връзка посолството на САЩ препоръча на всички свои граждани в Украйна да се регистрират на уебсайта на Държавния департамент в STEP (Smart Traveler Enrollment Program).

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отговори на призива на посолството на САЩ за напускане на американците. В канала си в Telegram тя упрекна американската дипломатическа мисия, че не е признала вината на Вашингтон за случващото се. „Посолството на САЩ в Украйна забрави да добави, че Вашингтон дава американски оръжия на режима в Киев, чието използване провокира удължаване на конфликта и смъртта на хора“, написа Захарова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here