Русия: Скоро ще бъде готов финалният документ, позволяващ износ на украинско зърно

0
153

 

Руското министерство на отбраната каза днес, че скоро ще бъде готов окончателен документ, който ще позволи износа на зърнени култури от Украйна, предаде Франс прес. Съобщението дойде след преговори в тази насока, в които участваха Москва, Киев, Анкара и ООН и които се проведоха по-рано през седмицата, предаде БТА.

 

„Предложенията на Русия бяха подкрепени изцяло от участниците в консултациите. И много скоро работата по изготвянето на финалния документ, наречен „Инициатива Черно море“, ще приключи“, заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков във видео, разпространено от неговата канцелария. Според него „мерките, предложени от Москва, трябва да позволят да се попречи на засегнатите логистични вериги да бъдат използвани за доставката на оръжия за режима на Киев“.

В сряда бе обявен голям напредък по въпроса за износа на зърнени култури от Украйна, но подробности тогава не бяха съобщени. Напредъкът е бил постигнат по време на среща на военни експерти в Истанбул, посветена на темата за блокадата на износа на зърно от украинските пристанища. Турция организира нова среща идната седмица по този въпрос.

Договореното в Истанбул споразумение с посредничеството на ООН цели през Черно море да бъдат изнесени около 20 милиона тона зърнени култури, блокирани в украински складове заради руската офанзива в Украйна. Сделката трябва да улесни руския износ на зърнени култури и на торове, засегнат от западните санкции.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here