Ерих Кестнер: Действията говорят по-силно от думите!

BIG5AFISH.BGЕрих Кестнер: Действията говорят по-силно от думите!

 

Избрани цитати от писателя, напуснал света на живите преди 48 години

 

Германският писател Ерих Кестнер се ражда на 23 февруари през 1899 година в Дрезден. Известен е със своите хумористични и сатирични произведения със социална насоченост. По тази причина е преследван от Гестапо, а книгите му са сред изгорените от нацистите на 10 май 1933 г. в центъра на Берлин. Той е очевидец на това безчинство.

Със заслужена популярност се радват произведенията му за деца. През 1960 г. Кестнер получава медала „Ханс Кристиян Андерсен” за автобиографията си „Когато бях малко момче”. На български са преведени над десет романа и сборници с разкази, включително класиките му „Емил и детективите“, „Антон и Точица“, „Хвърчащата класна стая“, „Малкия мъж“ и др.

Ето какво казва писателят в „Кестнер за Кестнер“ през 1949-а: „Познаваме хора, които твърдят, че познавали Кестнер по-добре тъкмо от мен: това са няколко приятели, няколко жени, няколко врагове. Наистина в своя полза мога да кажа, че прекарахме детството си заедно с него, че посещавахме едни и същи училища и ръка за ръка в добро и лошо трупахме житейски опит, доколкото можехме и доколкото трябваше да натрупаме, наистина той като писател, а пък аз само като човек. Но в края на краищата, изглежда, другите имат право. Може би действително твърде често и твърде дълго съм бил заедно с Кестнер, за да мога да съдя за него. Може би ми липсва необходимата дистанция. Защото тъкмо дистанцията опростява нещата, а опростяването е единственият начин да нарисуваш или охарактеризираш някого. Не бива да гледаш от много близко пирона, който искаш да удариш с чука, а още по-малко трябва да го обичаш…“

В чест на писателя прес-клубът в родния му град Дрезден учредява през 1994 г. културната награда „Ерих Кестнер“. Писателят умира на днешната дата, 29 юли, през 1974 година в Мюнхен.

 

Представяме ви избрани цитати от Ерих Кестнер:

„Единствените, които задържат властта, са тези, които жадуват за нея.“

„Само тези, които растат, но и остават деца, са хора.“

„Всичко, което приема гигантска форма, впечатлява глупавия.“

„Не можеш да докажеш куража си единствено с юмрук, трябва и ум.“

„Защо трябва да правим нещата винаги така, както са правени преди?“

„Действията говорят по-силно от думите.“

„Който не е работил в чужди земи и не е срещал чуждестранни майстори, не може да се нарече майстор. Трябват да те признаят не само у дома.“

„Да срещнеш назначен учител, който е роден за учител, е толкова рядко, колкото да срещнеш герои или светци.“

„Можеш да построиш нещо много красиво само от камъни, стига да ги подредиш по правилния начин.“

 

Снимка: augsburger-allgemeine.de

Димитър Янков, AFISH.BG

[td_block_social_counter]

Последни новини