Рамадан Аталай: Последните действия на Кирил Петков са престъпление

0
308

 

В последния ден Петков съобщава, че има договорирани 7 кораба втечнен газ, но няма къде да бъдат разтоварени. Казват – следващото правителство след нас и потоп. Ако спрем Брикел, това ще бъде следващо престъпление

 

Последните действия на премиера Кирил Петков, включително и на министъра на околната среда и водите, са престъпление. Това каза пред БНТ депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

Първо, в последния ден Петков съобщава, че има договорирани 7 кораба, но няма къде да бъдат разтоварени. Ако е било възможно да се реши този въпрос, те би трябвало да са ги решили. Казват – следващото правителство след нас и потоп, обясни Аталай.

Другото действие е на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов заради ТЕЦ „Брикел“.

„Спирането на ТЕЦ „Брикел“, който произвежда енергийна суровина за месец около 100 000 тона за „Бобов дол“, ТЕЦ „Русе“, ТЕЦ „Сливен“ и отоплението на „Брикел“. Това означава, че „Рудник 2“ половината работи за „Брикел“. Ако спрем „Брикел“, това ще бъде следващо престъпление“, каза Аталай.

Той даде и друг пример. За това, че на обсъждането за КЕВР в НС са поискали изслушване на премиера, министъра на енергетиката и на Лена Бориславова. По думите на Аталай, обаче, в този момент Петков е бил с АЕЦ, където „да подпише договор за доставката на гориво за  ядрената централа“.

„Без сертифициране от Агенцията по ядрено регулиране, ти да накараш ръководството на една ядрена централа да наруши безопасността си и то преди да отидеш на избори. Никой не казва, че не може и не трябва да има диверсификация, но натискът на премиера върху ръководството на едно предприятие, натискът на министъра на екологията върху друго предприятие, което осигурява топлина и електроенергия… ето ви три примера, свързани с престъпления и по които може да се търси отговорност от това управление рано или късно“, каза Рамадан Аталай.

По думите му още след вота на недоверие е станало ясно, че четворната коалиция е приключила с енергията си и не е трябвало да се чака.

Той определи решението на БСП да върнат мандата като правилно.

За връщането на Иван Иванов за председател на КЕВР Аталай каза, че то  е свързано с разпоредбите в Закона за енергетиката, които казват, че старият председател изпълнява длъжността си, до избра на нов. След като няма избран нов, значи Иванов може да се върне веднага, смята Аталай.

Според него четвърто престъпление е, ако това правителство целенасочено се стреми да фалира „Булгаргаз“.

„Моята молба е премиерът колкото се може по-бързо да спре да се занимава с енергетика и да не сключва неизгодни договори за страната“, каза Рамадан Аталай.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here