Служители на БАБХ с кърваво писмо до Христо Даскалов – въстават срещу скандално назначение на Кирил Петков

3
395
Николай Едрев е превърнал граничния пункт в свое феодално владение

 

Страстите на граничния пункт „Капитан Андреево“ съвсем не са утихнали, въпреки че Върховният съд отмени решението на правителството и БАБХ за затваряне на частната лаборатория, осъществявала фитосантирания контрол.

Източници на ПИК в Българската агенция по безопасност на храните разкриват, че техни служители, които работят на граничния пункт, са готови на стачни действия заради поредно скандално назначение.

Служителите дори са изпратили „кърваво писмо“ до шефа на Агенцията Христо Даскалов, в което подробно описват своеволията на спуснатата поредна „калинка“. Те разкриват още, че са принуждавани да нарушават законите от новия им началник, който, разбира се, бил близък до „Промяната“ и Кирил Петков.

На практика всички са вдигнали ръце от въпросния мъж, изпратен от ръководството на БАБХ на границата, за да наблюдава и уж да организира контрола на влизащите в страната продукти от растителен и животински произход.

Според запознати става дума за Николай Едрев – брат на телевизионния “изкусител” Андрей Едрев. Оказва се, че Едрев е назначен отскоро в БАБХ и пратен веднага на “Капитан Андреево”. Има подозрения, че е човек на депутата от ПП Константин Бачийски, взел активна роля в закриването на лабораторията за фитосанитарен контрол. Оказва се, че и двамата са бургазлии. Бачийски пък се смята за един от най-верните хора на сваления премиер Кирил Петков, което предполага, че назначението на Едрев би следвало да е станало със знанието на министър-председателя. Още повече, че Просто Киро, както е известен Петков, оглави акцията по изчегъртването на частната лаборатория за фитосанитарен контрол, без да има никакви аргументи за това, както стана видно и от решението на съда.

Още с пристигането си Николай Едрев започнал да се разпорежда като у дома си. Любопитното е, че нарежданията му, граничещи с ултиматум, напълно противоречат на установените законови практики и европейски регламенти за контрол на храните. Отделно от това има данни, че започнал да бърка в информационната система на Агенцията, но ползвайки чужд акаунт, което е абсолютно недопустимо.

Служителите “кипнали”, след като Едрев довел със себе си две жени, които да се включат в работата, но без да имат грам подготовка и професионален опит. Има конкретни данни за това, че Едрев създал организация, която позволява храните да бъдат пропускани без нужната проверка, твърдят източниците на ПИК от БАБХ. Напрежението нараснало още повече, след като било наредено да се вземат пари от вносителите и за отхвърлени пратки. “Този човек е чужд за системата. Непрекъснато всява смут и напрежение. Не се издържа”, коментираха пред медията ни служители от БАБХ.

Преди дни в някои медии се появи снимка, на която се вижда, че Николай Едрев ходи препасан с пистолет. Това се случва на фона на две досъдебни производства, образувани срещу него. Първото е стартирало на 17 септември 2011 г. в 4-то РПУ в Бургас. То е по чл.195 ал.1 т.4 от НК. Става дума за кражба, като и до ден днешен, държавният служител Едрев не е понесъл никаква отговорност за нея. На 14 юли 2016 г. срещу него е стартирало още едно разследване за неправомерна сеч на дървесина в района на Сунгурларе. Въпреки притеснителните данни за евентуалната му съпричастност за извършени престъпления, Едрев се подвизава досущ като началник. Дава разпореждания в сфера, за която няма никаква компетентност и опит. Отгоре на всичко сипе закани наред. На „Капитан Андреево“ се мълви, че скандалното назначеният Едрев дори заплашвал с убийство служители на граничния пункт.

Шефът на БАБХ мълчи и за друг сериозен проблем. Става дума за това, че турското посолство е изпратило спешна нота на 15 юли т. г. във връзка със създадения хаос на “Капитан Андреево”, след като дейността на частната лаборатория на фирма “Евролаб 2011” бе преустановена от Даскалов. В документа се посочва как турските превозвачи често са принудени да търпят сериозни финансови щети заради грешките на БАБХ. В грамата се сочели конкретни примери за върнати товари след грешно обработване на документите от страна на държавната лаборатория на БАБХ в столицата. В нотата се подчертава, че засегнатите бизнесмени имат намерение да заведат съдебни дела.

Въпреки сигналите за продължаващия хаос на “Капитан Андреево”, след едноличното решение на директора на БАБХ за закриването на лабораторията за фитосанитарен контрол, реакция няма. Вместо адекватна реакция, на място се изпраща Николай Едрев, който демонстрира пред инспекторите тотално неглижиране, наглост и мутренско поведение.

Припомняме ви, че преди близо седмица ВАС окончателно разпореди товаро-разтоварната дейност на въпросната фирма да бъде незабавно възстановена. Това обаче не се е случило до този момент, сочи наша проверка. По всичко личи, че за изпратената “калинка” Едрев, както и за неговите покровители в лицето на началника на БАБХ и депутата от ПП Константин Бачийски, не важат законите на страната ни.

3 COMMENTS

  1. […] Другият притеснителен момент е, че нито един от тях няма нужния опит и професионална подготовка. „Тарторът“ на новоназначените е Николай Едрев – брат на тв звездата Андрей Едрев. Заради указанията му, граничещи с тотално нарушение на европейските регламенти, инспекторите се видяха принудени да напишат на директора Христо Даскалов „кърваво писмо“. […]

  2. […] Другият притеснителен момент е, че нито един от тях няма нужния опит и професионална подготовка. „Тарторът“ на новоназначените е Николай Едрев – брат на тв звездата Андрей Едрев. Заради указанията му, граничещи с тотално нарушение на европейските регламенти, инспекторите се видяха принудени да напишат на директора Христо Даскалов „кърваво писмо“. […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here