Боян Чуков: Епохата на САЩ като единствена велика морска държава приключи

BIG5ИНТЕРВЮБоян Чуков: Епохата на САЩ като единствена велика морска държава приключи
В Западните Балкани има достатъчно оръжие и е нужна само една искра, за да избухнат много сериозни конфликти. Нито американците, нито британците, нито руснаците, нито сърбите, нито Прищина контролират 100% ситуацията. И затова в момента тя е изключително взривоопасна
Играта на САЩ с Русия е на всяка една географска точка, където има конфликт между интересите им
Боян Чуков, геополитически анализатор, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”

 

– Предстои ли поредната гореща фаза на Балканите заради сръбските провокации в Косово и опита им да отцепят северната част на страната, използвайки като параван нерешени междудържавни въпроси? Този въпрос безспорно е свързан и с друг по-голям – отваря ли Русия втори фронт на Балканите? Продължаваме темата с геополитическия анализатор Боян Чуков.

– По принцип историята с драмата, която се разигра преди един ден в северната част на Косово, не би могла да бъде определена едностранно като инициатива на Сърбия или само като инициатива на Косово. Там въпросът, който наблюдаваме, конфликтът, той е от доста време и той касае, както стана известно преди може би повече от една година, номерата на колите и документите на сърбите, които живеят в северната част на Косово. Интересно е друго – че след като всичко като че ли беше а-ха двете съответни страни да започнат сражения, изведнъж всичко много рязко утихна, и то много рязко утихна с помощта на американците, които успокоиха косоварите, и някак си всичко затихна, даже само заради това, че Албин Курти – премиерът на Косово, реши, че може да се отложи с един месец валидността да стане повече на документите и номерата на сърбите, които са в северната част на Косово, и на номерата на техните коли. Въпреки че се появиха информации, че въпреки официалното отлагане с един месец на срока, вече на едно от КПП-тата косоварите настояват страните да попълват определени документи, които в общи линии им позволяват да пътуват на територията на Косово със своите сръбски документи и своите сръбски номера. Тук според мен въпросът за Вучич става изключително деликатен и много труден, тъй като той изпада в цугцванг.

През последните месеци, години той бавно започва да дава на Косово все повече и повече атрибути на държавност. Имам предвид, че Сърбия се отказа от енергийните централи, които бяха в северната част на Косово, след това Косово беше откачено от сръбската енергийна система, беше закачено за албанската и в момента той се чуди какво да прави, защото в момента се намира в ситуация на цугцванг, тъй като Вучич считаше, че на времето ще може да продължи до безкрай тази игра между Запада и Москва и вече в момента той почти няма полезен ход. Вече е много силно атакуван от сръбските журналисти по време на пресконференциите.

Интересно е и друго – че в сегашното правителство на Албин Курти има сърбин, който е от партията „Сръбски списък“. Фактически мнозинството, което е в парламента в Прищина, то на практика включва и сръбски депутати, които обаче по никакъв начин не реагират на тези събития. Нещо повече, те стоят съвсем безучастни. А тези позиции на Прищина по отношение на сърбите в северната част на държавата се подписват включително и от сръбския министър, който е от правителството на Албин Курти. Но интересно е и друго – че бившият представител на САЩ, който отговаряше за косово по времето на Тръмп, разкритикува Албин Курти и му каза, че неговата реакция не е правилна и води само до повече конфликти в региона. Тук се вижда, че това, което се случва в Косово, фактически имаме веднъж един външен вектор, какъвто са САЩ и за когото обикновено всички говорят, но тук в случая се усеща и британското влияние по отношение на този конфликт и се вижда, че ако да речем САЩ чрез Косово и Белград имат игра с Москва, тази игра не е същата, която Лондон има пак през нашия регион по отношение на Москва. И тук, понеже има едно разминаване между британската и американската позиция, виждаме, как изведнъж всичко затихна. Разбира се, както казах в началото, това е временно и нищо не значи. Още повече, че трябва да имаме предвид, че вече имаше достатъчно много информация, че една значителна част от тези „Джавелин“ и други оръжия, които бяха изпратени в Украйна, те се оказаха в Албания и в Косово, което означава, че в региона има достатъчно оръжие и е достатъчна само една искра, за да избухнат много сериозни конфликти. И най-лошото в случая е, че нито американците, нито британците, нито руснаците, нито сърбите, нито Прищина контролират 100% ситуацията. И затова в момента тя е изключително взривоопасна.

– Г-н Чуков, каква може да бъде играта на САЩ през Белград с Русия?

– По принцип играта на САЩ с Москва, тя е на всяка една географска точка, където има конфликт между интересите на САЩ и на Руската федерация. Ние знаем, че освен това, което се случва в Украйна, виждаме какво се случва в Косово, но ние като че губим от своя поглед това, което се случва в Ирак. В Ирак в момента шиитите започват и се опитват да вземат властта в свои ръце, американците са в изключително тежка ситуация. По отношение на присъствието на американците в Сирия виждаме, че Русия и Турция имат една и съща позиция, т.е. американците трябва да напуснат сирийската територия. Виждаме, че имаме и съответно проблеми между Япония и Руската федерация по отношение на Курилските острови, но зад Япония също пак стоят САЩ. Така че виждаме, че Косово не бихме могли да го разглеждаме отделно от противоборството между двата глобални фактора – имам предвид Русия и САЩ. Още повече, че на Балканите не бива да изключваме и китайското присъствие, което също в никакъв случай не е за пренебрегване.

– Т.е. според вашия анализ това поредно напрежение не се дължи само на едни унифицирани табели на коли, на които да пише РСК, т.е. Република Касово – република, която Сърбия не признава, а всъщност много по-дълбоки фактори кръстосват векторите си на тази територия?

– Разбира се, всичко това с номерата и документите е повод, но не и причина. Още повече, че ние виждаме, че Белград отчаяно се опитва да установи ползотворен диалог с албанците, най-вече с Тирана, тъй като знаем, че Сърбия няма излаз на море. Тя се опитва чрез излаза, който има и с Прищина, и с Тирана, да направи коридор, който да я изведе до някое от албанските пристанища. Знаем тази идея за зона на Балканите, където ще има безпрепятствена обмяна на стоки, хора, капитали и т.н., се изгражда между Сърбия, Северна Македония, Албания. В това начинание участва и Косово. Така че сърбите в този момент се опитват и те да решат по някакъв начин възможно най-безболезнено конфликта, който имат с Косово включително. И пак започнаха вариантите за смяна на територии – Северно Косово да се присъедини към Сърбия, но Прешевската долина, Прешево, Буяновац и Медведжа, които са общини, населени с албанци в южната част на Сърбия, да отидат към територията на Косово.

– И които са на 40 км от българската граница.

–  Опасното в случая е, че всичко това се случва съвсем близо до София, защото ние някак си не искаме да разберем, че Прищина се намира по права линия на малко повече от 250 от София. Това е много по-близо, отколкото между София и Бургас.

Дали ще се стигне до тази стара и постоянно отхвърляна идея за размяна на територии?

– Аз считам, че в момента сръбският президент Вучич се намира в изключително тежко положение. Още повече, че човек, ако наблюдава изявите от последните му излизания пред сръбските медии, мисля, че той се намира в много тежко психическо състояние, тъй като на него все повече и повече започват да тежат масовите обвинения от сърбите и те го наричат „предател“, който предава интересите на Сърбия в Косово. Още повече, че в момента, когато Русия започва и се превръща в един от най-важните глобални фактори в света, сърбите се отъждествяват с Русия и те считат, че с възраждането на Русия се възражда и Сърбия. Т.е. техните претенции на Балканите стават все по-големи и по-големи. И те не са в това състояние, в което бяха през 2000 г., когато бяха абсолютно сами. Сега в случая е много ясно, че те имат зад гърба си Русия, разбира се, не в този план, в който би им се искало, тъй като Сърбия в момента е затворена отвсякъде от държави, които са враждебно настроени и към нея, и към Руската федерация. И само да напомня, че преди броени седмици Сергей Лавров – външния министър на Русия, не можа да отиде в Белград, тъй като самолетът му не получи коридор. Но пък това, разбира се, за сметка на тези държави, които не позволиха на самолета на руския външен министър да стигне до Белград, е нещо, което е голяма черна точка по отношение на тях и след време аз предполагам, че Руската федерация в никакъв случай няма да забрави този случай.

– Да ви помоля да ни обясните какви са рисковете за България, ако се стигне до размяна на територии. Какво ще се случи, ако Прешевската долина, населена с албанци, премине към Косово? Какво означава това за нас?

– За България няма да има някаква много сериозна промяна по отношение на рисковете спрямо българската национална сигурност, тъй като това са територии, които въпреки че са по-близко до нас, ние както със сърбите, така и с албанците нямаме напрегнати отношение. Нещо повече, с албанците и със косоварите имаме добри отношения, дружелюбни, така че в никакъв случай не считам, че това би могло да има някакъв негативен ефект по отношение на България. Проблемът е само, че ако наистина се стигне до сражения между сърби и албанци, разстоянието е много близко и тогава е най-естествено, че държавите, които са в този район, рискуват вече те да бъдат въвлечени в този конфликт, тъй като там вече не се знае по какъв начин и в каква посока ще се развива конфликтът.

– И понеже тематично сме на територията на страната, не мога да не ви попитам, какво ще произтече за България и от новата Морска доктрина на Русия, която тези дни подписа руският президент, и според която Русия ще засилва геополитическата си позиция в Черно море. НАТО и САЩ са определени в документа като основни заплахи за Руската федерация. Какво означава за нас?

– Новата Морска доктрина на Руската федерация – наистина тя ще ни засегне много повече в сравнение с това, което се случва в Косово. Тази нова Морска доктрина на Руската федерация обявява Русия за велика морска държава. Т.е. целият Световен океан е зона на интереси на Руската федерация, така, както Световният океан до този момент беше зона на интереси на САЩ. Т.е. няма да има точка в Световния океан, в която Руската федерация, ако прецени, че от този регион зависи нейното социално, икономическо развитие и нейната национална сигурност, тя да не се стреми с всички възможни средства да защитава своите интереси в този регион – така, както го правят САЩ години наред.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

Вие сте абсолютно права, основни заплахи за Руската федерация са курсът на САЩ за доминиране, който беше до този момент и който нямаше абсолютно никакъв противник в лицето на която и да е друга държава, и разширяването на НАТО, разбира се, и приближаването му до границата на Руската федерация. Има обаче и втори комплекс от заплахи – това са териториалните претенции преди всичко на Япония по отношение на Курилските острови. Много интересен момент е, какво ще стане със Северния морски път, тъй като по Северния морски път години наред нямаше възможност да плуват кораби, тъй като имаше ледове, които пречеха на това. Но със затоплянето на климата вече от там могат да минават търговски кораби и той се превръща в мощен коридор, през който от Азия могат да се прехвърлят стоки в Европа. Но този Северен морски път е в акваторията на Руската федерация и Руската федерация и в момента е направила и ще подготви документи по какъв начин чужди кораби, други, неруски, ще имат право да плуват през този път. И едно от условията ще бъде, че примерно 90 дни преди пътуването на кораба трябва да се пусне молба и да се чака за разрешение. Нямат право да пътуват повече от един военен кораб, пак със същите условия. Ако случайно от там минава подводница, тя ще има право да мине по този път, но само по повърхността, без да се потопява.

В сътрудничеството – руснаците ще сътрудничат много активно с държавите в Каспийския регион и понеже казах в началото, че Руската федерация се превръща, подобно на САЩ, във велика морска държава, тя с тази военна доктрина обявява за своя цел създаването на нови пунктове за материално-техническо снабдяване, преди всичко в Азия, Африка, в Средиземноморието, не само в Сирия, но такива бази може да има и в Куба, Венецуела, Никарагуа. Особени да кажем за Русия са регионите на Червено море, Азерско-тихоокеанския регион, Индия, Северна Африка и разбира се, базите в Средиземноморието. Обръщам внимание – чрез новата Морска доктрина на Руската федерация Азовско море и Черно море са очертани като приоритетни по отношение на националните интереси на Руската федерация.

– Какво означава това?

– Това означава, че Руската федерация, в случая заедно с Турция, няма да позволява, както преди, в Черно море да плуват военни кораби на страни-членки на НАТО така, както го правеха до този момент, и в никакъв случай няма да позволява те да нарушават границата, специално тази, която е между Черно море и Азовско море. И както виждаме, турците в този план като че ли се съгласяват с руснаците, тъй като ако забелязваме, по време на войната в Украйна няма кораби нито американски, нито на стани-членки на НАТО в Черно море.

Нещо повече, аз считам, че срещата, която беше между Иран, Турция и Руската федерация и която Ердоган нарече иранския президент и руския президент свои „братя“, Русия и Турция, както и Иран, се разбраха по отношение докъде Турция може да се простира. И в този план искам да кажа, че това пак ни касае нас по една много проста причина – че в Близкия изток и особено в Сирия Турция ще бъде ограничена, но тя ще има възможност да действа в Северна Африка на определени места, както и – обръщам внимание – на Балканите. Да знаем, че Турция по отношение на Балканите, предвид своята Неоосманистка доктрина, ще засили своето присъствие. И знаем, че основни опорни точки на Турция в този план са Босна и Херцеговина, Косово и Албания. Т.е. в този план също така ние бихме могли да очакваме, че Турция по-свободно ще може да увеличава своята база на територията на Балканския полуостров.

Също така в морската доктрина на Руската федерация беше обърнато внимание, че на въоръжение влизат ракетите „Циркон“, което означава, че с два малки катера, които са съвсем малки, са в състояние да потопят цяла корабна група, независимо от коя друга държава става дума, т.е. един самолетоносач с 10-12 кораба, които са около него, могат да бъдат потопени от съвсем малки два такива катера. Така че едва ли някой ще тръгне да рискува и да влиза в конфликт с руснаците, включително и в Черно море. В този план бих искал да кажа, че Варна и Бургас ако се превърнат в бази на САЩ и на НАТО, във всички случаи българо-руските отношения ще се влошат изключително много и съответно към нашата територия ще бъдат насочени руски ракети.

Така че новата Морска доктрина на Руската федерация би трябвало да ни замисли и да се опитаме да планираме своето бъдеще не само до следващата седмица или до края на годината, а и през следващите години, предвид тези резки промени, които стават в целия свят. Виждаме, че САЩ, въпреки риториката по отношение на Руската федерация, те бавно започват да се разбират с руснаците. Разбира се, правят една формула, такава, каквато формула направиха с изнасянето на житото от украинските пристанища, защото на практика това, което се случи в Истанбул, може да се обясни по следния начин: руснаците и американците се разбраха да се изнася през Украйна жито, съответно пак през Черно море да се изнася и руско жито и торове, руски и от Беларус, с посредничеството на ООН така, че да няма директни преговори между САЩ и Руската федерация, а Европа стои отстрани и гледа, и спазва санкциите, които очевадно американците нарушават и в общи линии си гонят своите икономически интереси.

Искам също да обърна внимание на много важен момент. В икономически план американците също нямат голям избор и не биха могли да действат по друг начин по една много проста причина. Ако доскоро търговският им дефицит по отношение на Китай беше някъде около 250 милиарда долара, сега по някои данни той е някъде от порядъка на около 450 милиарда. Т.е. виждаме, че икономически САЩ нямат тази икономическа мощ, която имаха и преди, и затова те постепенно започват да преосмислят и своето военно присъствие в света, както и своята политика в най-различни региони. И очевидно ще се върви към някакъв компромис. Сега дали ще го наречем „Ялта“ 2 или с някакво друго название, не мога да твърдя, как ще бъде точно, но във всички случаи започва разделяне, разглеждане сферите на влияние и съответно с много скърцане ще се видят държавите, които ще бъдат в сферата на влияние на големите фактори, глобални, каквито са САЩ, Руската федерация и Китай. Но с новата Морска доктрина епохата, когато по света имаше само една единствена велика морска държава – САЩ, приключи. Сега вече нещата стават далеч по-сложни. И освен Руската федерация, да не забравяме, че и Китай вече има същите претенции, особено в Азиатско-тихоокеанския регион.

Интервю на Цоня Събчева; източник: Фокус

[td_block_social_counter]

Последни новини