Въпреки санкциите петролът от Русия се лее в рекордни количества, Москва трупа солидни печалби

BIG5АНАЛИЗВъпреки санкциите петролът от Русия се лее в рекордни количества, Москва трупа...

 

Общите потоци суров петрол от руските пристанища скочиха до четириседмичен връх

 

Доставките на руски суров петрол по море се стабилизираха на ниво около 500 000 барела на ден под пика, който достигнаха, след като войските на Москва нахлуха в Украйна през февруари, и остават малко променени от нивата преди атаката, предава Bloomberg.

Изходящите потоци се възстановиха през седмицата до 29 юли, достигайки четириседмичен връх от 3,5 милиона барела на ден, според данните за проследяване на кораби, наблюдавани от Bloomberg. Но средните четириседмични доставки, които изглаждат част от нестабилността в седмичните цифри, не бяха много променени и се закрепиха на около 3,2 милиона барела на ден.

Въз основа на настоящите дестинации средният поток от руски суров петрол към Азия се стабилизира на около 1,75 милиона барела на ден, спад от платото от над 2,1 милиона барела на ден през април и май. Доставките до европейски купувачи са средно около 1,3 милиона барела на ден, което е спад от над 1,85 милиона барела на ден преди инвазията.

Все още трябва да се извърви дълъг път, преди спадът в доставките да удари военните каси на Кремъл достатъчно силно, за да накара президента Владимир Путин да се замисли за инвазията си в Украйна. Покачващите се цени на суровината повишиха ставките на експортните мита на Русия този месец, като четириседмичните средни постъпления от експортни мита се повишиха.

Потоци суров петрол по дестинация:

Азия

Доставките за Китай са средно 745 000 барела на ден през последния четириседмичен период, спад от 810 000 барела на ден през четирите седмици, приключили на 22 юли. Потоците за Индия са били 740 000 барела на ден, в сравнение с ревизираните 828 000 барела на ден.

 

Европа

Обемът, доставян от Русия за Северна Европа, падна до двумесечно дъно през четирите седмици до 29 юли, със средно 364 000 барела на ден.

Доставките за средиземноморските купувачи се възстановиха до четириседмичен връх от 758 000 барела на ден, само 66 000 барела на ден под техния пик след инвазията в Украйна. Танкер, закотвен край Билбао, ще отбележи първата доставка за Испания от април, ако се разтовари.

Комбинираните доставки за България и Румъния останаха непроменени със 208 000 барела на ден през четирите седмици до 29 юли, което е малко повече от половината от скорошния им пик.

Общите потоци суров петрол от руските пристанища скочиха с 567 000 барела на ден, или 19%, до четириседмичен връх от 3,51 милиона барела на ден през седемте дни до 29 юли. Покупките бяха увеличени във всички региони.

Приходите на Москва от експортни мита скочиха до осемседмичен връх през седмицата до 29 юли, с 25 милиона долара, или 16%, до 180 милиона долара, според изчисления на Bloomberg.

Следните диаграми показват броя на корабите, напускащи всеки терминал за износ и дестинациите на суровите товари от всеки от четирите региона за износ.

Още по темата

Общо 34 танкера са натоварили 24,5 милиона барела от експортните терминали на страната през седмицата до 29 юли, показват данните от проследяването на корабите и докладите на пристанищните агенти. Това е най-високото ниво за последните четири седмици. Дестинациите се основават на това къде корабите сигнализират, че се насочват към момента, и някои почти сигурно ще се променят с напредването на пътуванията.

Общият обем на суровия петрол на корабите, товарени от балтийските терминали на Русия, се понижи през седмицата до 29 юли с възстановяване на потоците към Азия. Кораб, пътуващ през Атлантическия океан, посочи дестинацията си като Куба.

 

Потоците от Новоросийск в Черно море скочиха до осемседмичен връх през седмицата до 29 юли, движени от високия износ към Средиземно море.

Доставките от Арктика нарастват за трета поредна седмица.

Потоците суров петрол от трите източни петролни терминала на Русия обърнаха спада от предходната седмица.

[td_block_social_counter]

Последни новини