Гълъб Донев: Доставките на газ за България са осигурени само до август

BIG5АКТУАЛНОГълъб Донев: Доставките на газ за България са осигурени само до август

 

Доставките на газ за България са осигурени само до август, заяви служебният премиер Гълъб Донев в интервю за БНТ. В отговор на въпрос ще подновим ли преговорите с „Газпром“, той отговори:

 

„Ние ще търсим възможни източници за пълна диверсификация на доставките на газ в България и ще търсим да обезпечим цялото количество газ, което е необходимо за отоплителния сезон за топлофикациите, количеството газ, което е необходимо на бизнеса и количеството газ, което е необходимо на газоразпределителните дружества, които доставят газ на битовите потребители, които се отопляват на газ“.

„Ние сме отворени и ще осигурим доставките на България от сигурни източници, на достъпна цена, така че да не правим търгове от ден за ден“, отбеляза той.

Служебното правителство ще положи всички усилия интерконекторът с Гърция да бъде готов въведен в експлоатация, защото гарантира доставката на газ от Азербайджан, увери Донев:

„Има много неща, които трябва да бъдат извършени, а за тези седем месеца, те не са били приключени. Нямаме нито Акт 15, да не говорим за Акт 16, за интерконектора с Гърция. Говори се за отмяна на решението за промяната на интерконектора Надзорния съвет, българските граждани трябва да знаят, че тази отмяна на това решение е във връзка с това, че са допуснати грешки в имената на Надзорния съвет“.

Компенсациите за тока бизнеса са заложени в актуализацията на бюджета, но само до края на септември. За тази компенсация участват единствено държавните дружества, уточни Донев.

[td_block_social_counter]

Последни новини