Румен Овчаров: Най-различни случайници яхнаха метлата на управлението

BIG5ПРОФИЛРумен Овчаров: Най-различни случайници яхнаха метлата на управлението
Трябва да спре неглижирането на единствения и най-евтиния източник на природен газ – „Газпром“

 

„В световен мащаб газ има. Въпросът е къде е, как, на каква цена може да бъде доставен в България. Като най-големите хитреци решихме да отрежем клона, на който седим, да изпуснем питомното и да гоним дивото. Днес имаме три пъти по-високи цени на газа. Можем да продължаваме с тези упражнения. Не знам докога ще стигнат нервите на хората да се занимават с простотиите на най-различни случайници, които са яхнали метлата на управлението и се упражняват върху гърбовете им“.

Това каза пред БНР Румен Овчаров, бивш енергиен министър.

Според него трябва да спре неглижирането на единствения и най-евтиния източник на природен газ – „Газпром“:

„Трябва да се съобразим с условията, настъпили след указа на президента на Руската федерация. Тези условия се изпълняват от над 60% от страните в Европейския съюз и нищо не им се е случило. Те отказаха да козируват на САЩ и защитиха собствените си интереси, потребители, индустрия“.

В предаването „Хоризонт за вас“ той призова българското общество да се освободи от непрекъснатото втълпяване на псевдоистини, базирани само на указания от някъде другаде.

„Темата с газа не може да бъде политизирана. Темата е много проста – има ли газ, или няма газ и на каква цена се доставя… Въпрос е защо едно такова дружество като „Булгаргаз“ е в такова състояние – в края на годината то беше на печалба, а изведнъж се оказва с 500 млн. лева задължения. Една от причините е, че когато спряха газа на 27 април, вместо да получаваме евтиния руски газ, ние доставяхме газ – пак руски, през гръцките фирми, само че два пъти по-скъп. Само за четири дни „Булгаргаз“ загуби 10 млн. лева. Над 60 млн. лева са загубите на дружеството за месец май“.

Овчаров подчерта, че е било коректно към БСП Весела Лечева, Крум Зарков, Явор Гечев да кажат, че ще влязат в състава на новия служебен кабинет като министри, но и допълни, че ситуацията не бива да се истеризира.

 

[td_block_social_counter]

Последни новини