Русия гони 14 български дипломати

BIG5АКТУАЛНОРусия гони 14 български дипломати
Мярката е ответна. „Русия е убедена, че неприятелските стъпки на София към Москва нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ“

 

Българският посланик в Москва Атанас Кристин беше поканен в руското външно министерство, където му беше връчена нота от руското дипломатическо представителство за обявяване на 14 служители на дипломатическите мисии и консулските служби на България в Русия за персони нон грата. Това се казва в съобщение на руското външно министерство, разпространено в петък, предава ТАСС.

„На 5 август извънредният и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация Атанас Кристин беше поканен в руското външно министерство, където му беше връчена нота от министерството, с която се обявяват за персона нон грата и неприемливи 14 служители на дипломатическата мисия и консулските служби на България в Русия“, съобщиха от министерството.

Русия е убедена, че неприятелските стъпки на София към Москва нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ, се посочва в съобщението.

„Убедени сме, че неприятелските стъпки към Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ“, заяви руското външно министерство.

Русия смята, че експулсирането на руски дипломати от България нанася значителни щети на отношенията между страните и показва по-нататъшна деградация на Запада. 

„Смятаме, че подобни действия не само нанасят значителни щети на традиционните връзки между нашите страни, нарушават правата на сънародниците, загубили достъп до консулски услуги, но и свидетелстват за по-нататъшната деградация на колективния Запад, който е готов да пожертва интересите на партньорите, за да навреди на Русия“, се казва в изявлението на дипломатическата мисия.

„Безусловното придържане на официална София към тази деструктивна линия е достойно за съжаление“, допълват от руското външно министерство.

[td_block_social_counter]

Последни новини