Ердоган: С Путин се договорихме да търгуваме в рубли

BIG5АКЦЕНТИЕрдоган: С Путин се договорихме да търгуваме в рубли

 

Турският президент Реджеп Таип Ердоган заяви, че на срещата с руския му колега Владимир Путин в Сочи на 5 август е било постигнато споразумение за преминаване към двустранна търговия в рубли. Изявленията на турския лидер пред журналисти от президентския пул при завръщането му от Сочи бяха цитирани от телевизионния канал TRT.

 

„На срещата в Сочи с уважаемия Путин се договорихме за рублата като парична единица в търговията. Тъй като ще търгуваме в рубли, това, разбира се, ще бъде сериозен източник на приходи за Турция и Русия. Освен това има и карта „Мир“. Понастоящем пет от нашите банки го приемат. По този въпрос има много сериозни стъпки, които в крайна сметка ще подобрят условията за туристите, идващи от Русия. Те ще могат да пазаруват, да плащат за хотели. Ръководителите на централните банки на нашите страни разговаряха по време на посещението“, каза Ердоган, без да уточнява дневния ред на срещата.

Ердоган заяви, че Турция и Русия са потвърдили плановете си да увеличат двустранната търговия до 100 млрд. долара годишно.

„Потвърдихме целта си търговията между двете страни да достигне 100 млрд. долара. За да я постигнем, искаме да развиваме сътрудничество във всички области, включително енергетика, търговия, туризъм и селско стопанство. Искаме търговията ни да бъде по-балансирана. В Сочи нашият министър на търговията Мехмет Муш подписа меморандум с руския вицепремиер Александър Новак – своеобразна пътна карта за търговско-икономическите отношения между двете страни“, заяви Ердоган.

Новак заяви пред репортери след разговорите между президентите на Турция и Русия, че те са обсъдили доставките на газ за Турция и са се договорили за частично плащане в рубли. По този начин, според Новак, Русия и Турция говорят за постепенен преход към разплащания в национални валути.

Новак добави, че президентите на Русия и Турция са обсъдили и развитието на валутните отношения. „За да могат нашите търговски дружества, нашите граждани да плащат по време на туристически пътувания и да обменят пари в рамките на търговския оборот, обсъдихме финансовия банков блок, по който също бяха постигнати големи споразумения“, каза Новак.

Руският президент Владимир Путин заяви на среща с турския лидер в Сочи, че взаимният търговски оборот през първото тримесечие на 2022 г. се е удвоил в сравнение с година по-рано. Обемът на взаимната търговия между Русия и Турция през 2021 г. възлиза на около 35 млрд. долара.Тази година, според прогнозите на експертите, търговският оборот може да нарасне до 50-60 млрд. долара.

 

Източник: ТАСС

[td_block_social_counter]

Последни новини