ООН: Сътрудничеството между САЩ и Китай е важно за решаване на глобалните проблеми

BIG5NBOX.BGООН: Сътрудничеството между САЩ и Китай е важно за решаване на глобалните...

 

След посещението на Нанси Пелоси, Китай обяви, че е прекратил сътрудничеството си със САЩ по много въпроси

 

Организацията на обединените нации (ООН) съобщи, че „няма начин“ да се решат глобалните проблеми без сътрудничество между САЩ и Китай. На пресконференция в централата на ООН в Ню Йорк говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик отговори на въпроси относно напрегнатите отношения между САЩ и Китай след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, предаде БГНЕС.

Дюжарик отбеляза значението на сътрудничеството между САЩ и Китай за решаване на предизвикателствата в света, като обърна внимание на нарастването на напрежението между двете суперсили в отношенията с Тайван и решението на Китай да прекрати сътрудничеството с Вашингтон по много въпроси.

„Смятам, че генералният секретар няма как да реши най-належащите световни проблеми без ефективен диалог и сътрудничество между двете страни“, посочи той.

След като Нанси Пелоси посети Тайван като най-високопоставения представител на САЩ след 25 години, Китай обяви, че е прекратил сътрудничеството си със САЩ по много въпроси – от военните преговори с Вашингтон до проблема с климата. Администрацията в Пекин обяви също, че ще наложи санкции на Пелоси и семейството ѝ, и започна военно учение в Тайванския проток, което се очаква да продължи до неделя.

[td_block_social_counter]

Последни новини