Калоян Паргов: Не се връщам в БСП да саботирам и преча, а да помагам

0
208
Партията не обяви твърдата си подкрепа за двойката Радев-Йотова за втория им мандат и това свали 5-6% от вота, обяви социалистът в интервю за Факти

 

Моето отстраняване от БСП бе взето с „решение на подпис“. Когато говорим за наказания, е редно да има право обвиненият да се защити. После ми беше отказано да получа протокол от резултата и да се уверя в гласуването. След това ВКС намери основания, че нещата не са правени съобразно закона. Не се връщам в БСП да саботирам и преча, а да помагам. Това обяви в студио ФАКТИ пред Лили Маринкова социалистът Калоян Паргов.

Относно тримата министри от БСП в служебния кабинет той смята, че се надява правният прецедент с него да е допринесъл до вразумяване.

„Нека се внимава с отстраняването от партията. Породи се и теза от цялата работа. След като БСП иска да управлява законосъобразно, как точно ще стане това, след като не спазва закона, когато решава вътрешни проблеми в партията. Вижте, тримата министри са поканени в лично качество в служебния кабинет. Те не са поканени като кадри на БСП. Това от една страна е ласкателно, защото в тях президентът е видял хора с качества. Дали трябваше да уведомят БСП, сигурно е трябвало“, добави Калоян Паргов.

Социалистът припомни, че в предишния служебен кабинет на Румен Радев Янаки Стоилов е станал министър отново след среща на подпис на Националния съвет на партията – не е прецедент да се случват така нещата.

Попитан за обтегнатите отношения на Корнелия Нинова и Румен Радев, Паргов каза, че в момента партията има да решава по-важни неща от това кой на кого отговаря.

„На прага на предизборна кампания сме и не трябва да се съсредоточаваме в отношенията на БСП с президент. От страни кавгата изглежда „аз те направих президент, а пък ти как се отплащаш“. Все едно няма други въпроси и проблеми в държавата. Иначе критиките към Нинова не са преувеличени. От нас върви оръжие към Украйна. Не директно, а през трети страни. БСП трябва да се съсредоточи в предизборната кампания. Партията има принос за развитието в социалната политика, в земеделието. Българските граждани трябва да ги убедим, че това е така, а те да ни разберат. Иначе очаквам кампанията преди изборите да мине и под знака на проблемите в държавата и даването на рецепти за възстановяване“, поясни социалистът.

Относно енергийната криза Паргов е на мнение, че диверсификацията на източниците създава баланс и ние трябва да работим така, че да имаме независими и сигурни достави.

„Надявам се скоро да започнем да получаваме азерски газ на пълен капацитет. Газ от САЩ е добре, друга част от „Газпром“… Какво правим обаче с тази част от газа, която ни се полага от „Газпром“, а не я получаваме. „Топлофикация-София“ се готви да мине на мазут в тази криза. Това е добре, но няма да ни реши дългосрочно проблема“, добави Паргов.

Той сподели още, че не се вижда в ролята на вътрешен критик, защото едно нещо може да се каже по 80 начина, а просто говори открито.

„В БСП казваме, че сме социален вектор, имаме претенции, че без нас не се взимат решения. По казуса за Северна Македония защо гласувахме „въздържал се“. Внасяме проекторешение, което да отмени изгонването на 70 руснаци и после нищо. Казваме „ние го внесохме, но не се получи“. Друго нещо. Плоският данък не е измислица на БСП. Той се въведе от НДСВ и ДПС, но обвиняват БСП. Просто в партията липсва поведението на твърдата позиция. БСП не обяви ясната си и твърда подкрепа за двойката Радев-Йотова за втория им мандат и това свали 5-6% от вота. Така хората ни вкараха в статуквото. „Демократична България“ обяви ясно, че подкрепя Радев, а БСП каза, че ще решава после. Какво е това…“, завърши Паргов.




LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here