НПО-та на грант лъжат как газ има докато проблемът тепърва ще се задълбочава

0
300

 

 

Реалността е такава, че тотално провалените ни политици трябва да се фокусират върху това да съхранят българския бизнес, а не да го съсипват с жалките си опити да се подмазват на чужди посолства

 

Темата с природния газ е изключително важна, защото тя засяга пряко всеки един от нас. Политическата ни „класа“ спокойно ни обяснява от медиите, че всичко е под контрол и проблем няма. Че газ ще има, без тази безхаберна пасмина да си дава сметка, че от една цена нагоре няма абсолютно никакво значение, дали има или няма газ. Просто защото от един момент нататък няма да има търсене на тези цени, защото бизнесът няма как да прехвърли повишените производствени разходи върху крайните клиенти, което ще доведе до затваряне на производства.

Новината от вчера е, че „Неохим“ е затворил временно заради непосилните цени на природния газ. Това е първата вълна от компании, които затварят, защото при тях газът се използва като суровина в производството. В момента се намираме на този етап. Втората вълна са металургичните предприятия и тези предприятия, които имат пещи. Ако цените на газа не се нормализират, те ще започнат да затварят в началото на следващия месец. Последната вълна ще бъдат преработвателните предприятия, които ще бъдат ударени най-тежко през зимата.

Ще ви покажа каква е реалната ситуацията при нас. В едно средно предприятие от икономиката ни, което оперира в хранително-вкусовата промишленост с персонал от около 100 човека. През май 2021 година сме изхарчили 25 601 куб. метра газ на средни цени от 0.65 лева, или общо 14 690 лева без ДДС. През май 2022 година сме употребили 23 471 куб. метра газ при средни цени от 1,90 лева, или 44 591 лева без ДДС. Тоест, ефективно разходите ни за природен газ са се увеличили три пъти май 2022 спрямо май 2021 година. Имайте предвид, че по-високите цени на газа се достигат през есента и зимата, така че дори не мога да си представя, на какви цени ще купуваме през четвъртото тримесечие на годината. Консервативните ми калкулации показват, че тази година ще платим около 400 000 лева повече за природен газ спрямо 2021 година. Вместо да капитализираме тези пари, да ги реинвестираме, или погасим кредити, сега просо ги губим. Към това може да добавите и това, че след компенсации май 2022 спрямо май 2021 година плащаме 54% по-високи сметки за електроенергия. Тук дори тотално ще игнорирам повишените цени на труда, защото вече ги индексирахме за инфлацията, за да може да помогнем на служителите ни в условията на галопираща инфлация. Игнорирам и исторически високите и нелогични нива на суровините в производството. Ще игнорирам и това, че през този месец вече плащаме 60% по-високи цени на газа.

Гледам с изключителен интерес целия този дебат за газа из медиите. За мен е много важно кой е прав в него. И за мен това винаги ще бъде бизнесът, защото той изхранва хората и той пълни държавната хазна, за да може тази тотално провалена наша политическа „класа“ да се тупа гордо в гърдите какво са направили за нас. Така че винаги взимайте with a pinch of salt всичко, с което ви облъчват из сутрешните блокове хора, работещи в НПО-та, спонсорирани от чужди държави, които си седят в прохладните си офиси на Жълтите павета и пускат оптимистични постове как няма проблем с високите цени на газа. А проблем има и за съжаление той тепърва ще се задълбочава.

Това не е политически или геполитически пост. Реалността е такава, че тотално провалените ни политици трябва да се фокусират върху това да съхранят българския бизнес, а не да го съсипват с жалките си опити да се подмазват на чужди посолства.

No photo description available.

Никола Филипов, фейсбук

https://www.facebook.com/nikola.filipov/posts/10158832472397267

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here