Руското следствие: Убийството на дъщерята на Александър Дугин е поръчково убийство

0
194

 

С оглед на установените факти разследването смята, че престъплението, при което е убита журналистката и политически анализатор Дария Дугина, е поръчково и е било предварително планирано, заяви Следственият комитет на Руската федерация.

 

„До момента е установено, че взривното устройство е било поставено под долната част на автомобила от страната на шофьора. Даря Дугина, която е била зад волана, е загинала на място“, допълват от следствието.

На мястото на инцидента продължават да работят следователи и специалисти от Главния отдел за съдебна медицина на Следствения комитет. Сапьор проверява изгорелия автомобил, който е откаран на специализиран паркинг. Иззет е и запис от видеорегистратора на автомобила.

Делото е образувано по член 105, параграф 2 от Наказателния кодекс (буква „д“) „Убийство, извършено с публично опасни средства“. Тя ще бъде предадена на централния офис на Разследващия комитет.

По данни на МЦ на 20 август около 21:00 ч. в автомобил Toyota Land Cruiser край село Болшие Вяземи, градски район Одинцово, е избухнало взривно устройство, след което джипът се е запалил.

Шофьорът е Дария Дугин, дъщеря на Александър Дугин, руски философ, политолог, публицист, професор и основател на философско-политическото движение „Неоевразийство“. Той е в списъка със санкции на САЩ от март 2015 г. заради събитията в Украйна. Освен това Канада и Австралия наложиха санкции срещу Дугин.
Дария, родена през 1992 г., е завършила философския факултет на Московския държавен университет „Ломоносов“ и е работила като политически наблюдател в Международното евразийско движение.

Както отбелязва ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин, за смъртта на Дугина са виновни „украинските терористи“.

Свидетели разказват:

Какво се случи

Автомобилът, в който пътува Дария Дугина, избухва с пълна газ на магистралата Можайск около 21:00 ч. Момичето отиваше от фестивала „Традиция“.

Разследващият комитет съобщи, че се предполага, че в колата е било поставено взривно устройство. Взривената кола е на Александър Дугин, каза Андрей Краснов, ръководител на общественото движение „Руски хоризонт“.

Източник от правоохранителните органи съобщи, че неизвестни лица са поставили взривно устройство върху автомобила по време на фестивала, докато колата е била паркирана на отворен за всички паркинг. Органите на реда съобщиха също, че на входа на имението има звено на пътната полиция, което регулира движението. Рамките бяха поставени непосредствено до входа на самото събитие.

Криминалисти и следователи, заедно с техници по взривните вещества, продължават да проверяват мястото на инцидента. Въз основа на резултатите от изследването ще бъдат назначени експертизи, включително съдебномедицинска експертиза, експертиза на взривни вещества и молекулярно-генетични изследвания.

По случая е образувано дело за убийство, извършено с общоопасно средство (буква „д“, част 2, член 105 от Наказателния кодекс). То ще бъде разследвано от централния офис на Разследващия комитет. Агенцията смята, че убийството на Дугина е било поръчано.

Източници: РИА Новости, ТАСС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here