Зарков: Главните прокурори у нас контролират цялата изпълнителна власт

0
158

 

Според него проверките, които се назначават от прокуратурата, трябва да бъдат ограничени само до наказателните преследвания

 

Главните прокурори у нас участват в политическия дебат, тъй като, чрез разширено тълкуване на Конституцията, те успяват да държат под контрол цялата изпълнителна власт. Това ще продължи да бъде така, ако не се постави рамка, което може да направи само Конституционния съд. Това заяви в ефира на „Здравей, България” по Нова ТВ служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Според него проверките, които се назначават от прокуратурата, трябва да бъдат ограничени само до наказателните преследвания. В противен случай се обезсмисляло съществуването на много независими държавни органи.

Той заяви, че целта на служебното правителство е да подготви закони, така че, когато новите депутати седнат зад банките, да започнат да дебатират бързо. Една от идеите е да се създаде нов орган, който да разследва само корупцията по високите етажи на властта. Следващата седмица служебната власт ще излезе с предложение и за това как да се избира въпросният орган.

„Ако той бъде избиран от парламента, това означава, че ще го назначава мнозинството, което пък ще крепи правителството. Това не ми се струва работещ вариант и следващата седмица ще предложим други решения”, каза Зарков.

Той коментира и твърденията на левицата, че президентът Румен Радев се меси в предизборната кампания чрез настоящия кабинет. „Всяко служебно правителство е било подлагано на подобна критика. В случая мога да кажа, че тя е напълно безпочвена”, категоричен бе Зарков.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here