„Таймс“: Отказът на Запада от руски нефт може да доведе до глобална продоволствена криза

BIG5АНАЛИЗ"Таймс": Отказът на Запада от руски нефт може да доведе до глобална...

 

Отказът на западните страни от руския нефт може да доведе до лобална производствена криза. За това съобщава британският в. The Times, като се позовава на Банката за международни разплащания.

Експертите предполагат, че недостигът на енергоресурси ще принуди Запада да използва зърно в качеството му на източни на биогориво, което на свой ред ще доведе до дефицит на продоволствия.

При това световните цени на нефта ще скочат, заради което ще се повишат и разфодите са селскостопанските производители. На този фон цените на продуктите ще продължат да се увеличават, предупреждават експертите на базирана в Базел финансова централа.

А руски медии припомнят, че по-рано пезидентът на Русия Владимир Путин обвини Запада, че действията му във връзка със зърнената сделка от Истанбул представляват нагла измама, той като по-голямата част от украинското зърно се доставя в ЕС, а не в нуждаещите се от него развиващи се страни.

А генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова да бъде осигурен достъп до доставки на зърно и торове от Русия, които не са обект на санкции и също бяха част от Истанбулската сделка.

Според Гутериш, без руските торове заплахата от световна продоволствена криза през 2023 г ще стане напълно реална.

източник: Епицентър

[td_block_social_counter]

Последни новини