Песков отрече информация за мобилизиране на 1 милион души

BIG5АКЦЕНТИПесков отрече информация за мобилизиране на 1 милион души
Говорителят на Путин нарече лъжа съобщенията за подобни планове. Предвижда се във Въоръжените сили да бъдат призвани малко повече от 1% от общия мобилизационен ресурс на страната

 

Говорителят на президента Дмитрий Песков отрече информациите за планове за призоваване на до един милион души, уж като част от частичната мобилизация.

„Това е лъжа“, каза говорител на Кремъл пред РИА Новости.

По-рано пресслужбата на държавния глава публикува неговия указ „За обявяване на частична мобилизация в Руската федерация“. Вниманието на журналистите привлече скритата седма точка от документа. Както обясни Песков, този параграф е за служебно ползване, така че той не може да разкрие съдържанието му. Говорителят уточни, че става въпрос за броя на наборниците.

Той припомни, че министърът на отбраната Сергей Шойгу в свое интервю обяви плановете си да призове до 300 000 души, но „не всички наведнъж“.

Шойгу: В частичната военна мобилизация в Русия ще бъдат призовани 300 хиляди от запаса

Ден преди това Владимир Путин в обръщение към гражданите заяви, че на руската армия всъщност се противопоставя цялата военна машина на колективния Запад. В тази ситуация президентът смята за необходимо да подкрепи предложението на Министерството на отбраната и Генералния щаб за провеждане на частична мобилизация в Русия. Държавният глава подчерта, че в рамките му ще бъдат призовавани само граждани от резерва и най-вече тези, които са служили във Въоръжените сили, имат опит и военна специалност.

Путин обяви частична военна мобилизация! Вижте изявлението на президента на Русия (ВИДЕО)

На свой ред ръководителят на Министерството на отбраната добави, че подобно решение е необходимо, за да се контролира линията на съприкосновение, която е дълга повече от хиляда километра, както и освободените територии.

Предвижда се във Въоръжените сили да бъдат призвани малко повече от един процент от общия мобилизационен ресурс на страната. Това няма да засегне студентите, освен това военнослужещите в момента не подлежат на мобилизация и изпращане в зоната на специална военна операция.

BIG5

[td_block_social_counter]

Последни новини