Русия даде съгласие за назначаването на Лин Трейси за посланик на САЩ в Москва

BIG5АКТУАЛНОРусия даде съгласие за назначаването на Лин Трейси за посланик на САЩ...
“Русия ме направи дипломат“

 

Москва прие кандидатурата на Лин Трейси, която Вашингтон планира да назначи за посланик на САЩ в Русия, съобщи заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков.

„Да, те дадоха агреман. Факт е, че те поискаха агреман за нея преди известно време“, каза дипломатът пред репортери.

Лин Трейси ще бъде първата жена на този пост. Досега тя бе ръководител на американската дипломатическа мисия в Армения.

Какво се знае за нея – в материала на РИА Новости:

„Няма надежда“

Русия е дала агреман („съгласие“) за назначаването на Лин Трейси, съобщи заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков.

Тя знае от първа ръка за Русия: учила е съветология в Университета на Грузия, от 1987 до 1990 г. е работила в американското посолство в Москва. „Този опит повлия на избора ми на професия. Русия ме направи дипломат“, каза Трейси.

След кратко завръщане в САЩ през 1990 г. тя заема различни дипломатически длъжности в Централна и Южна Азия, в Бюрото по европейските и евразийските въпроси на САЩ – била е координатор за Грузия, след това за Казахстан. През 2010 г. тя отново се установява в Съединените щати, издигайки се до ранг на заместник-помощник държавен секретар за Централна Азия.

Трейси оглави временно посолството в Москва по време на ротация през 2014 г., когато Майкъл Макфол беше заменен от Джон Тефт. До 2017 г. тя беше заместник-ръководител на дипломатическата мисия.

По това време тя посети някои руски региони, включително Бурятия и Якутия, и говори за руско-американските отношения. По този начин, признавайки сериозността на различията, Трейси настоя, че Вашингтон и Москва трябва съвместно да решат много проблеми. „Това е Ирак и Сирия, и противодействието на тероризма. Това са общи проблеми“, каза тя през 2015 г.

По отношение на Русия и Украйна тя отбеляза, че „медиите и на двете държави в момента взаимно си формират образ на враг“.

През 2017 г. Трейси беше в списъка на дипломатите, които депутатът от Държавната дума на Единна Русия Евгений Федоров призова да бъдат експулсирани от страната. За да избегне ескалация, Белият дом я върна в родината.

Арменско фиаско и „заточение“ в Русия

В Съединените щати тя работи като старши съветник по руските въпроси в Бюрото по европейски и евразийски въпроси, което вече познава. След като дойде на власт, Доналд Тръмп я изпрати като посланик в Армения. В Ереван тя не постигна голям успех. Местната политическа върхушка се възмути от това, че Трейси избягва да говори за геноцида на турските арменци. Американските медии приписват това на преките инструкции на Белия дом: уж на посланика е забранено да засяга чувствителна тема, за да не дразни отново Турция, партньора на САЩ в НАТО.

Трейси беше обвинена и в подкрепа на различни видове цветни революции. А слуховете, че арменският премиер Никол Пашинян е протеже на Вашингтон, също удариха репутацията й.

По време на изострянето на конфликта в Нагорни Карабах през 2019 и 2020 г. той не се прояви по никакъв начин. Тази година тя се опита да играе по-сериозна роля, призовавайки за мирни преговори и дори накрая спомена арменския геноцид в Османската империя. Но явно вече е било късно. И Трейси подготви пост в Русия.

Кремъл не си прави илюзии за нея. Междудържавните отношения няма да се подобрят. Още в началото на септември Дмитрий Песков отбеляза: „Едва ли е възможно да възлагаме някакви надежди на новия посланик на САЩ в Москва“.

Многоетапна процедура

Трябва да се каже, че споразумението е само предварително съгласие, което в случая означава, че Русия е готова да види Трейси като ръководител на дипломатическата мисия. Решаващата дума е на Сената на САЩ (горната камара на Конгреса).

Както показва практиката, Сенатът обикновено не бърза. Доналд Тръмп номинира Трейси за поста посланик в Армения на 28 септември 2018 г., но тя беше одобрена едва през януари следващата година. Тя пое задълженията си едва на 1 март 2019 г.

Сега обаче нещата може да са различни. Предишният посланик Джон Съливан се оттегли преди три седмици. Заместник Елизабет Руд пое задълженията му от 4 септември, но Държавният департамент не обича дългите преходни периоди. Освен това Трейси има впечатляващ опит от работа в постсъветското пространство. Бързото й назначаване е в интерес на Вашингтон.

източник: РИА Новости, превод и редакция: BIG5

 

[td_block_social_counter]

Последни новини